Rabbani suikastı ortaklaşa soruşturulacak

Üçlü Zirve'de alınan karara göre, Rabbani suikastı ortaklaşa soruşturulacak. Öte yandan Türkiye ile Pakistan SWAP anlaşması imzaladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye-Afganistan-Pakistan arasında 2007'den bu yana düzenlene Zirve'nin 6.'sı üç ülke cumhurbaşkanlarının katılımı ile yapıldı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çırağan Sarayı'nda gerçekleştirilen 'Türkiye Afganistan Pakistan 6. Üçlü Zirve" kapsamında üç ülkenin cumhurbaşkanları arasında yapılan kısıtlı katılımlı oturumun ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.

Gül, birçok konuda görüş alışverişinde bulunulduğunu belirterek, "Zirvenin en önemli neticelerinden biri; Yüksek Barış Konseyi Başkanı ve eski Afganistan Cumhurbaşkanı Burhaneddin Rabbani'nin hayatını kaybetmesine sebebiyet veren suikastın aydınlatılması için Pakistan ve Afgan makamları arasında işbirliği mekanizmasının kurulması kararlaştırıldı" diye konuştu.

Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari de, Pakistan ve Afganistan arasındaki sorunların çözümünde uzak ülkeler yerine bölgeyi ve kültürünü yakından tanıyan Türkiye'nin rol almasının önemli olduğunu belirterek, "Türkiye bizim dostumuz, kardeş bir Müslüman ülke, bu yüzden bence Türkiye ihtiyaç duyulduğunda bizi desteklemeye ve kılavuzluk yapmaya daha uygundur" dedi.

Pakistan'la SWAP anlaşması yapıldı

Cumhurbaşkanı Gül ve Pakistan Devlet Başkanı Zardari'nin huzurunda imzalanan anlaşma, 1 milyar dolara eşdeğer yerel para birimleri tutarında olup, Türkiye

ve Pakistan arasındaki ikili ticaretin gelişmesini hedefliyor.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Pakistan Devlet Başkanı Asif Ali Zardari'nin huzurlarında, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı ve Pakistan Merkez Bankası Başkanı Yaseen Anwar ikili bir para takas (swap) anlaşması imzaladı.

Konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, söz konusu ikili anlaşmanın, 1 milyar dolara eşdeğer yerel para birimleri tutarında olup, Türk Lirası ve Pakistan Rupisi üzerinden imzalandığı bildirildi.

Süresi 3 yıl olan anlaşmanın temel hedefinin, iki ülkenin yerel para birimleri üzerinden gerçekleştirilen ticareti kolaylaştırmak olduğu vurgulandı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir