Rasmussen, Rusya’yı uyardı

NATO Genel Sekreteri Rasmussen, Rusya’dan Ukrayna’daki askeri faaliyetlerine ve tehditlerine son vermesini istedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Rusya’nın Birleşmiş Milletler (BM) Sözleşmesi’ne aykırı hareket ettiğini belirterek, bu ülkeden Ukrayna’daki askeri aktivitelerine ve tehditlerine son vermesini istedi.

Kırım’daki son gelişmeler üzerine bugün daimi temsilciler düzeyinde toplanan Kuzey Atlantik Konseyi (NAC) toplantısı öncesinde basın açıklaması yapan Rasmussen, NAC’ı toplantıya çağırma kararını Rusya’nın Ukrayna’daki askeri eylemi ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bu egemen ulusa yönelik tehditleri nedeniyle aldığını söyledi.

Rasmussen, “Bugün Rusya’nın Ukrayna’da yaptığı BM Sözleşmesi’nin ilkelerini ihlal ediyor. Avrupa’da barış ve güvenliği tehdit ediyor. Rusya, Ukrayna’daki askeri aktivitelerine ve tehditlerine son vermeli” dedi.

Bugünkü toplantıda Rusya’nın yaklaşımının, Avrupa’daki barış ve güvenlik ile NATO – Rusya ilişkileri üzerindeki etkilerini değerlendireceklerini belirten Rasmussen, NAC sonrasında NATO – Ukrayna Komisyonu’nun toplanacağını söyledi.

Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini desteklediklerini söyleyen Rasmussen, “Ukrayna halkının kendi geleceğini, dışarıdan müdahale olmaksızın, belirleme hakkını destekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Tüm halkın demokratik haklarının sürdürülmesi ihtiyacına ve azınlık haklarının korunmasının gerekliliğine vurgu yapan Rasmussen, “ Ukrayna komşumuz veNATO için değerli bir ortak. Tüm taraflardan acilen bu tehlikeli durumdan uzaklaşmak için her türlü çabayı göstermeyi sürdürmelerini ısrarla talep ediyoruz” dedi.

Rasmussen, özellikle Rusya’ya gerilimi düşürme çağrısı yaptı.

Bu konularda ilginizi çekebilir