Rasmussen sözünü tutmayı umuyor
NATO Genel Sekreteri Rasmussen, görevine atanması öncesinde Türkiye'ye verdiği taahhütleri yerine getirmeyi umduğunu söyledi
BRÜKSEL - NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, görevine atanması öncesinde Türkiye'ye verdiği taahhütleri yerine getirmeyi umduğunu söyledi. Rasmussen, karikatür krizinin de geçmişte kaldığı belirterek, "Ben geleceğe bakıyorum" dedi.
Genel Sekreterlik görevinde düzenlediği ilk basın toplantısında önceliklerini anlatan Rasmussen, 3-4 Nisandaki Strasbourg-Kehl zirvesinde Türkiye ile vardığı anlaşmanın hatırlatılması üzerine, "Evet, Türkiye ile ortak anlayışa varmıştık. Bunları yerine getirebileceğimize güvenim tam. Bu sadece benim kararımla olmayacak. (Taahhütleri yerine getirmek için) Elimden geleni yapacağım. Bu konuda ittifak üyelerinin desteğine güveniyorum" dedi.
Rasmussen, AB-NATO işbirliğinin önündeki engellerin kaldırılmasını "öncelikleri" arasında sayarken, Fransa'nın NATO'nun askeri kanadına yeniden dönüşünün bunu kolaylaştırdığını söyledi.
Genel Sekreter Rasmussen, "AB-NATO işbirliğinin geliştirilmesinde başka engeller de var. Bunları ortadan kaldırmanın zorluğunu biliyorum. Fakat görevimde ilk olarak Türkiye ve Yunanistan'a yapacağım ziyaretlerde tartışacağım temel konu bu olacak. Sorunu çözmek için kişisel inisiyatif kullanarak, AB içindeki dostlarımla görüşeceğim" diye konuştu.
"Karikatür krizi geçmişte kaldı"
Rasmussen, başbakanlığı döneminde Danimarka basınında Hz. Muhammed'e hakaret karikatürlerinin yayımlanmasının, yeni görevinde NATO'nun Afganistan'daki başarısını etkileyip etkilemeyeceğinin sorulması üzerine, "Karikatürler geçmişte kaldı. Ben geleceğe bakıyorum" dedi.
Danimarka Başbakanıyken de Cumhurbaşkanı Hamid Karzai başta olmak üzere görüştüğü Afgan liderlerinden bu konuda herhangi bir tepki almadığını anlatan Rasmussen, yeni seçilecek Afgan politikacılarıyla da yakın çalışmaya devam edeceğini kaydetti.
NATO Genel Sekreterliği görevindeki önceliklerinden birinin, İstanbul İşbirliği Girişimi (Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Umman, Kuveyt) ve Akdeniz Diyaloğu (Tunus, Fas, Cezayir, Mısır, Moritanya, Ürdün, İsrail) ülkeleriyle ilişkileri geliştirmek olduğunu belirten Rasmussen, bu kapsamdaki ülkelerin büyükelçileriyle baş başa görüş alışverişinde bulunacağını anlattı.
Rasmussen, İslam ülkeleriyle ilişkilerin geliştirilmesi konusunda kendisinin de bazı fikirleri bulunduğunu ve büyükelçilerle görüşmelerinin ardından bunları daha da somutlaştırarak açıklama imkanı bulacağını söyledi.
Rasmussen, Afganistan'da sadece askeri yöntemle sonuç alınamayacağını, Avrupa Birliği, diğer uluslararası kuruluşlar ve sivil toplum örgütleriyle eşgüdüm halinde sivil çabaların artırılması gerektiğini ifade etti.
Genel Sekreterlik görevinde en zorlu konulardan birini, Rus halkını ve liderlerini "NATO'nun onlara karşı olmadığına ikna etmek" şeklinde açıklayan Rasmussen, birçok konudaki görüş farklılıklarının, terörizmle mücadele, Afganistan, deniz haydutluğu gibi ortak çıkarları ilgilendiren birçok konuda işbirliğine engel olmaması gerektiğini belirtti.