RBA faizi rekor düşük seviyede tuttu

RBA, gösterge faizi rekor düşük seviyede tuttu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MELBOURNE - Avustralya Merkez Bankası (RBA), emtia fiyatlarının düşüş göstermesi ile birlikte toparlanmakta zorlanan ekonomide istihdamı desteklemenin gerekliliğini belirterek gösterge faiz oranını rekor düşük seviyede tutma kararı aldı.

Sydney’de gerçekleştirilen yönetim kurulu toplantısının ardından RBA Başkanı Glenn Stevens’ın yaptığı açıklamalara göre gecelik faiz oranı, üst üst 16. ayda da yüzde 2.5 seviyesinde sabit kaldı. Söz konusu karar, Bloomberg News anketine katılan 30 ekonomistin tümü tarafından doğru olarak tahmin edildi ve piyasalar faizde değişiklik olma ihtimaline yönelik fiyatlandırma yapmadı.

Avustralya’nın ihracat gelirlerinin beşte birinden fazlasını oluşturan demir cevherinin fiyatı, artan arz ve Çin’de talebin yavaşlaması ile bu yıl yüzde 40’tan fazla geriledi. RBA, 11 yılın en yüksek seviyesinde bir işsizliğin olduğu ve düşük maaşların enflasyonu baskıladığı bir ekonomide faiz oranlarını yurtiçi sanayiyi ile cesaretlendirmek için sabit tuttu.

Sydney’deki Moody’s Analytics ekonomistlerinden Katrina Ell, “Asıl test, gerileyen maden yatırımları 2015 yılı büyümesini etkilediğinde gelecek. Aksi halde, enflasyon hedefler içerisinde ve önceki teşvikler madencilik dışı ekonomiyi kaldırmaya başlıyor” dedi.