Rehn, mali yardım için Yunanistan'a destek verdi

AB Komisyonu üyesi Olli Rehn, 25-26 Mart'taki zirvede, Yunanistan'a yardım konusunda daha somut adım atılmasını istedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - Borçlanma faizini düşürebilmek için Brüksel'den acil kurtarma paketi bekleyen Yunanistan'a AB Komisyonu'nun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu Üyesi Olli Rehn'den destek geldi.

Basına konuşan Rehn, 25-26 Mart'taki AB zirvesinde, gerektiğinde Yunanistan'a verilecek koordineli ve koşullu destek için daha detaylı kararlar alınmasının önem taşıdığını söyledi.

Yunanistan'a Barroso da destek

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso da, 'AB'nin, mali kriz içindeki Yunanistan'a yardım etme biçimi konusunda acilen uzlaşmaya varması gerektiğini' söyledi.

'France 24' televizyon kanalının sorularını yanıtlayan Barroso, AB'nin, zor durumda olan ülkeler için bir acil yardım planının sürekli hazır olması gerektiğini de vurguladı. AB liderleri, gelecek hafta düzenlenecek zirvede, Yunanistan'a yapılacak yardım konusunu ele alacak.

Le Monde gazetesi, bugün manşetten verdiği haberde, Yunanistan'a doğrudan mali yardım yapmaya karşı çıkan Almanya ile Fransa'nın bu konudaki görüş ayrılıklarını giderek derinleştiği yorumunu yaptı.

AB devlet ve hükümet başkanlarının Şubat ayındaki zirvesinde, Euro Bölgesi'nde istikrarın sağlanması için üye ülkelerin gerekirse koordinasyon içinde hızla müdahalede bulunacakları taahhüt edilmesine rağmen başta Almanya'nın itirazı nedeniyle somut bir kurtarma paketinin ortaya konamaması piyasalarda tedirginlik yaratmıştı.

AB desteği olmadan yüksek faiz sarmalından kurtulması mümkün gözükmeyen Yunanistan, somut kurtarma paketi için haftalardır lobi yapıyor.

IMF-Yunanistan konusu, Euro Bölgesi'nde görüş ayrılığına yolaçtı

Almanya, Finlandiya, Hollanda ve İtalya, Yunanistan'ın Uluslararası Para Fonu'na başvurması seçeneğine yakın dururken Fransa, İspanya ve Portekiz, Euro Bölgesi'nin güvenilirliğine zarar vereceği gerekçesiyle buna karşı çıkıyor.

İki ay içinde 20 milyar euro borçlanmak zorunda olan Yunanistan, 10 yıllık tahvillerde Euro Bölgesi'nde en ucuz borçlanan Almanya'ya göre yaklaşık yüzde 3 daha fazla faiz ödüyor. Ekonomistler, Yunanistan'ın faiz oranını kısa sürede Euro Bölgesi ortalamalarına çekememesi halinde ülkenin içinde bulunduğu borç sarmalının hızla kontrolden çıkacağı konusunda birleşiyor.

AB istikrar kurallarına göre Euro Bölgesi'ne dahil ülkelerin kamu borçlarının gayri safi yurtiçi hasılalarının yüzde 60'ını geçmemesi ve bütçe açıklarının yine gayri safi yurtiçi hasılalarının yüzde 3'ünü aşmaması gerekirken Yunanistan'ın bu yıl yüzde 120'ye ulaşması beklenen borçluluk oranı AB limitini 2'ye ve geçen yıl yüzde 12,7'ye ulaşan bütçe açığı 4'e katlıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir