Renault satışları yüzde 3,3 arttı

Renault, 2015 yılında 2,8 milyon araç sattığını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Renault Grubu'nun 2015 yılında satışları yüzde 3,3 artarak 2,8 milyon araca ulaştı.

Renault Grubu açıklamasında, "Renault Grubu Dünya Ticari Sonuçları 2015" değerlendirmesi yer aldı. Buna göre, geçen yıl Grubun global binek otomobil ve hafif ticari araç satışları yüzde 3,3 arttı ve 2 milyon 800 bin 242 adet seviyesine geldi. Söz konusu pazar genel anlamda yüzde 1,6 büyüdü.

Art arda üç yıldır satış hacmini artıran Grubun global pazar payı yüzde 3,2 düzeyinde gerçekleşti. Renault dünyanın bir numaralı Fransız markası olmaya devam ederken Dacia markası yeni bir satış rekoru kırdı.           

Avrupa otomotiv pazarının sahip olduğu ivmeden (yüzde 9,4) istifade etmeyi sürdüren Grup, yüzde 10,1'lik pazar payına sahip olduğu bölgede satışlarını yüzde 10,2 artırarak 1 milyon 613 bin 499 araç satışına ulaştı. Renault, Avrupa'da aynı zamanda elektrik motorlu araç pazarının ve peş peşe 18'inci yılda da hafif ticari araç pazarının lideri oldu. Avrupa dışında ise hem Rusya hem de Latin Amerika'daki ekonomik krize karşın Grup, istikrarını korudu ve Afrika, Ortadoğu, Hindistan ve Avrasya bölgesinde rekor düzeyde pazar payı elde etti.

Grubun Avrupa'daki binek otomobil ve hafif ticari araç pazarındaki payı yüzde 10,1'e çıktı. Bu şekilde satışlarını yüzde 10,2 artırarak 1 milyon 613 bin 499 adet araç satışına ulaşan Grubun bölgedeki tüm ülkelerde satışları arttı. Grup bu bölgede, özellikle İspanya (yüzde 22,3), İngiltere (yüzde 17,7) ve İtalya'nın (yüzde 18) öncülüğünde yüzde 9,1'lik pazar payı elde edildi.

2015 Renault için büyüme yılı oldu

Renault markası için 2015'in büyüme yılı olduğu belirtilen açıklamada yer verilen bilgilere göre, Renault, 2015'te en hızlı büyüyen marka olma başarısını elde etti. 1 milyon 238 bin 711 adetlik satış sayesinde (yüzde 12,3) Grubun pazar payı yüzde 7,8'e yükseldi. Bu oran 2014'te yüzde 7,6 ve 2013'te yüzde 7,4 seviyelerindeydi. Grubun Clio markası ise tüm satışlarda ve tüm segmentlerde lider olmaya devam etti.

Binek otomobil pazarında yüzde 11,1 artış ve 969 bin 508 araçla Renault, A+B segmentlerinde liderliğini sürdürdü. Bu başarı Clio ve kendi segmentinde 194 bin 703 adet satışla (segmentin yüzde 23,7'si) Captur'un elde ettiği başarı sayesinde gerçekleşti. 2015'teki lansmanlar müşteri taleplerini de artırdı. Halihazırda 49 bin 16 adet Kadjar ve 20 bin 930 adetlik yeni Espace satışı gerçekleştirildi. Bu rakam, 2014 yılının aynı döneminde, bir önceki versiyonuna oranla üç kattan fazla bir artış anlamına geldi.

Hafif ticari araç pazarında da Renault, hafif ticari araç segmentinde 18 yıldır elinde bulundurduğu liderliği sürdürdü. Bu segmentte 269 bin 203 adet satış gerçekleştirildi (yüzde 16,9)  ve pazar payında 0,7 puanlık artış gerçekleşti.

Avrupa'da pazara girişinin 10. yılında Dacia markası satışlarını 2015'te artırmaya devam etti (yüzde 3,6) ve 374 bin 458 adetlik rekor satış düzeyine ulaştı. Renault Avrupa'daki elektrik motorlu araç pazarının da lideri konumunda bulundu. Grubun satışları hızla arttı (yüzde 49) ve Twizy hariç 23 bin 86 adet araca erişti. ZOE ise yıl boyunca 18 bin 453 adet satışla (yüzde 68) binek otomobil pazarında lider oldu. Fransa'da Renault lider otomotiv markası olarak konumunu pekiştirdi. Clio ise üst üste altıncı yılında en çok satan model oldu. Clio, Captur, Twingo ve Espace ise kendi pazar segmentlerinde lider pozisyonda bulundu. Trafic, Master ve Kangoo hafif ticari modelleri de kendi segmentlerinde zirvede yer alıyorlar. ZOE modeli elektrik motorlu binek otomobil pazarının yüzde 60'ını elinde barındırıyor.

Türkiye sayesinde Rusya'daki ekonomik krizin sonuçlarını bertaraf edildi

Ülkelere ve bölgelere göre değişiklik gösteren ekonomik durumlara karşın uluslararası düzeyde Renault Grubu istikrarını sürdürmeye devam ederek pozisyonunu güçlendirdi.                                                                                                  

Avrasya'da Grubun pazar payı 1,6 puanlık artışla yüzde 11,9'a ulaştı. Grubun özellikle de Türkiye'de elde ettiği ivme sayesinde (yüzde 21,7) yeni satış rekorları kırıldı. Söz konusu büyüme, pazarın yüzde 35'ten fazla gerilediği Rusya'daki ekonomik krizin sonuçlarını bertaraf etmiş oldu.

Renault'nun Rusya'daki satışları yüzde 38,1 düştü, pazar payı ise marjların korunmasına yönelik politika sayesinde yüzde 7,5'te sabitlendi.

Afrika, Ortadoğu ve Hindistan bölgesinde ise Grubun satışları yaklaşık yüzde 17 artarak pazar payı yüzde 4,5'e ulaştı. Grup, Kuzey Afrika pazarının üçte birinden fazlasına sahip olurken, Cezayir'de 8,7 puanlık artışla rekor düzeyde pazar payına ulaştı.

Oran'da Symbol'ün yerel olarak üretilmesi bunda etkili olurken, Dacia ve Renault'nun lider ve ikinci marka durumunda olduğu Fas'ta Grubun araç satışları yüzde 11,5 arttı. Grubun pazar payı ise yüzde 38,2'den fazla oldu. 

Grubun, Afrika'nın ikinci büyük pazarı durumundaki Mısır'da satışları yüzde 73,8 arttı ve pazar payı yüzde 7,5'e ulaştı.

Hindistan'da ise Renault lider Avrupalı otomotiv markası olmaya devam ederken, satışları yüzde 20,1 arttı. Kwid modeli eylül ayındaki lansmanından bu yana 80 binden fazla sipariş alarak dikkat çekici bir başlangıca imza attı.

Grup, ABD bölgesinde ekonomik zorlukları göğüsledi

Açıklamaya göre, ABD bölgesinde ise yüzde 14,8 azalış ve 355 bin 151 adet satışla Grup, yüzde 6,3 pazar payı ile ekonomik zorluklara göğüs gerdi. Grubun ikinci büyük pazarı Brezilya'daki pazar payı 0,2 puan artışla yüzde 25,5 daralan pazarda daha önce görülmemiş biçimde yüzde 7,3'e ulaştı.

Arjantin'de ise Grup satışlardaki azalmayı yüzde 6,5 ile sınırlı tutmayı başardı. Bunda en son üç aylık dönemde elde edilen yüzde 14,7'lik pazar payı etkili oldu. Kolombiya'da ise Renault markası 2 puanlık artışla yüzde 18,6 gibi yüksek bir pazar payına ulaştı.

Yıl sonunda lanse edilen Duster Oroch pick-up Brezilya'da daha şimdiden kendi segmentinde ikinci sıraya yerleşti. Renault'nun bu segmentteki yükselişi gelecek aylarda bu bölgedeki büyümeyi destekleyecek.

Asya Pasifik bölgesinde ise Grubun bölgedeki en büyük pazarı durumundaki Kore'deki satışların düzeyi 2014'teki büyümenin ardından stabil kaldı. Çin'de en büyük öncelik Kadjar'ın Çin versiyonunu lansman hazırlıklarına verildi. Açıklamada söz konusu aracın, Dongfeng Renault ortak girişiminin yerel anlamda üreteceği ilk araç olacağı belirtildi.

2016'da global pazarın 2015 yılına kıyasla yüzde 1 ile 2 düzeyinde rekor büyüme sağlayacağı, ayrıca hem Avrupa pazarının hem de Fransa pazarının yüzde 2 artacağı öngörüldü. Uluslararası seviyede Brezilya ve Rusya pazarlarının sırasıyla yüzde 6 ve 12 düşeceği tahmin edildi. Açıklamada, öte yandan Çin'in yüzde 5 ve Hindistan'ın yüzde 8 kazandığı ivmeyi devam ettirmesi belirtilirken, böyle bir ortamda ve bu yıla ilişkin eksiksiz ürün planı sayesinde Renault Grubu tahmini, "Dünya çapında satışlarda artış, Renault markasının Avrupa'da güçlenmesi, Beş bölgede de artış" şeklinde sıralandı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Renault Grubu Satış ve Pazarlama Bölüm Başkan Yardımcısı Thierry Koskas, şunları kaydetti:

"2015 yılı Renault Grubu'nun satışlarında bir kez daha artış kaydedilen bir yıl oldu. Ve bizler bu şekilde daha önceki satış rekorumuzu kırmış olduk. Bölgeden bölgeye değişiklik gösteren ekonomik koşullara rağmen sergilediğimiz büyümede istikrarlı oldu. Bu da geçmiş yıllarda sağladığımız coğrafik çeşitlilik stratejimizi doğruladı. Geçen üç yılın yarattığı ticari ivmenin devam ettirilmesi, 2015 ve 2016'da büyük oranda güncellenen ürün yelpazesi ve Hindistan ile Çin'deki genişlememiz 2016 yılında hızlanacak ve tüm bölgelerdeki pozisyonumuzu daha da güçlendirecek."