Ruble hızlı yükseldi

Rus rublesi kazanımlarını artırdı, yatırımcılar OPEC toplantısına odaklandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MOSKOVA - Rus rublesi, küresel bazda güçlü yatırımcı güveni ve artan petrol fiyatlarıyla kazanımlarını artırdı ve bugün sert yükseliş kaydetti.             

Asya borsalarında Çin ve Avrupa'da daha fazla destek beklentisiyle görülen yükselişi izleyen ruble dolar karşısında yüzde 2 dolayında yükselişle 44.81 seviyesinde işlem gördü.
              
Yatırımcıların, petrol üretiminin azaltılıp azaltılmayacağının görüşülmesi beklenen 27 Kasım'daki OPEC toplantısı öncesinde pozisyon aldıkları da görüldü.
              
Brent ham petrolünün varili bugün 80.43 dolar seviyesinde işlem gördü.
              
Yaptırımlar ve petrolde düşüşten kaynaklanan yıllık zarar 140 milyar dolar civarında
              
Bu arada Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, Rusya'nın Batılı ülkelerin yaptırımlarına bağlı yıllık zararının 40 milyar dolar civarında olduğunu, petrol fiyatlarındaki düşüşten kaynaklanan zararının ise 90-100 milyar dolar olduğunu söyledi.
              
Rusya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Alexei Simanovsky ise, Rus bankalarının 2014 kârının geçen yıla göre yüzde 10 daha düşük seviyede gerçekleşebileceğini belirtti.
              
Aralarında Sberbank ve VTB'nin de bulunduğu bazı büyük Rus bankaları ve şirketlerine yurtdışı piyasalar Ukrayna krizinden kaynaklanan yaptırımlar nedeniyle büyük ölçüde kapalı durumda.

Bu konularda ilginizi çekebilir