Ruble yılın en düşüğünde

Rusya para birimi ruble, dolar karşısında yüzde 3 değer kaybederek yılın en düşük seviyesine geriledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Uluslararası Para Fonu'nun 2015'te yüzde 3,8 daralacağını beklediği Rusya ekonomisine bir darbe daha geldi. Rusya para birimi ruble dolar karşısında yüzde 3 değer kaybetti. 

Haftaya yatay bir seyirle 70,16 seviyesinden başlayan dolar/ruble paritesi, petrol fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle yükselişe geçerek 72,46 seviyesini gördü. Ruble, böylece dolar karşısında yüzde 3 değer kaybederek yılın en düşük seviyesine geriledi. Analistler, rubledeki hızlı düşüşün, geçen haftaki toparlanma eğilimine karşın yeni haftada sert bir şekilde düşüşe geçen petrol fiyatları ve Rusya'da yıl sonunda yapılan bütçe ödemelerinden kaynaklandığını belirtiyor.

Yılın son haftasında, opsiyonlarda ve vadeli işlem kontratlarında vade sonunun yaklaşması nedeniyle pozisyon kapama işlemlerinin de etkili olduğunu ifade eden analistler, gelecek haftalarda piyasalarda ruble likiditesinde artış olabileceğini, bu artışın da ruble üzerinde baskı oluşturabileceğini dile getirdi. Dolar/ruble paritesi, petrol fiyatlarındaki düşüş, Batı'nın Rusya'ya ambargoları ve Türkiye ile yaşanan gerilim nedeniyle ekim ayı sonundan bu yana yükseliş trendinde hareket ederek yaklaşık yüzde 16 değer kazandı.