”Rum tarafı ve uluslararası toplum harekete geçmeli”

KKTC Cumhurbaşkanı Talat, tüm dünyaya, Kıbrıs Türklerine uygulanan haksız izolasyonu sona erdirin çağrısı yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

LEFKOŞA - KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs Türklerinin adada uzun yıllar devam eden Kıbrıs sorununun çözümü ve barış için üzerine düşeni yaptığını ve bundan sonra da yapacağını ifade ederek, artık bundan sonra Rum tarafı ve uluslararası toplumun harekete geçmesi gerektiğini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Talat, tüm dünyaya, Kıbrıs Türklerine uygulanan haksız, insanlık dışı izolasyonu sona erdirin çağrısı da yaptı. 10. Uluslararası Dr. Fazıl Küçük Oyunları, bu akşam, Lefkoşa Atatürk Stadyumu'nda düzenlenen açılış töreniyle başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan törene, Cumhurbaşkanı Talat, KKTC'nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Türkekul Kurttekin ile diğer yetkililer katıldı. 13 branşta düzenlenen ve 28 Eylül'e kadar sürecek oyunlara bu yıl 22 ülkeden 400'ün üzerinde sporcu ve idareci katılıyor.

"En insanlık dışı ambargo"

Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, törende yaptığı konuşmada, spor ambargosunun "en insanlık dış ambargo" olduğunu ifade ederek, "Kıbrıslı Türkler açısından belki en haksız, en insafsız, en insanlık dışı izolasyon spor alanında olan izolasyondur" dedi. Talat, oyunlara katılan sporcuların, kendilerinin geleceğe dair umutlarını güçlendirdiğini belirtti.

Talat, Kıbrıs Türkünün "özgürlük lideri" Dr. Fazıl Küçük'ü bu spor oyunları ile anmanın Kıbrıs Türkünün vefa borcu olduğunu kaydetti. Bugün sporcular için heyecanlı bir gün olduğunu, kazanmak için mücadele edeceklerini ifade eden Talat, şöyle konuştu.

"Zaten spor; barış, dostluk ve kardeşlik demektir. Bunu biliyoruz ve tüm dünyaya buradan Kıbrıs Türkünün barış arzusunu, dünyaya ile bütünleşme arzusunu haykırıyoruz. Kıbrıs Türkünün barış için, Kıbrıs'ta yıllardır devam eden sorunun çözümü için üzerine düşen her şeyi yaptığını ve artık bundan sonra karşı tarafın (Kıbrıs Rum tarafı) ve uluslararası toplumun harekete geçmesini bir kere daha çağırıyoruz. Biz üzerimize düşen her şeyi bundan sonra da yapacağımızı vurgulayarak tüm dünyayı, tüm uluslararası toplumu, Kıbrıslı Türklerin haksız, insanlık dışı izolasyonunu sona erdirmeye çağırıyoruz. Özellikle spor alanında devam ettirilmekte olan insanlık dışı ambargonun bir an önce kalkabilmesi için desteğini bekliyoruz."

Talat, oyunlara katılan sporculara, Kıbrıs Türkünün, "barış ve dünya ile bütünleşme özlemlerine yaptıkları katkılardan" dolayı teşekkür etti. Oyunlara katılan kafilelerin geçit yaptığı tören, paraşüt ve hava unsurları gösterisi ve halk oyunları gösterileriyle sona erdi.

Branşlar ve katılan ülkeler

Oyunlardaki 13 branş şöyle:

"Atletizm, Basketbol, Bilardo, Bocce, Bisiklet, Hapkido, Bayanlar Futbol, Atıcılık, Squash, Tenis, Triatlon, Tekerlekli Sandalye Basketbol, Güreş." Oyunlara ekip gönderen 22 ülke ise şöyle:

"Türkiye, Almanya, Avusturya, Azerbaycan, Belarus, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Galler, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İskoçya, İsrail, Jersey (İngiltere'ye bağlı özerk yönetimli ada), Macaristan, Mısır, Moldovya, Nijerya, Polonya, Rusya, Slovakya, Slovenya."