Rumlar mevduat vergisine 'hayır' dedi

Euro bölgesi krizinden etkilenen Rum Yönetimi'ni kurtarmak için sürdürülen uluslararası çabalar, bu gelişmeyle dağılmış oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LEFKOŞA - Güney Kıbrıs Rum Yönetimi parlamentosu dün yaptığı oylamada, banka mevduatlarından AB yardımı karşılığında vergi kesilmesi önerisini tek bir kabul oyu çıkmadan reddetti.

Euro bölgesi krizinden etkilenen Rum Yönetimi'ni kurtarmak için sürdürülen uluslararası çabalar, bu gelişmeyle dağılmış oldu.

Rum parlamentosunun kararı 17 üyeli euro bölgesinde şoke tkisi yaparken, blokun diğer üyeleri finans krizinin yeniden yayılacağı korkusunu taşıyor.

Son üç yılda AB'den yardım isteyen Yunanistan, Portekiz, İrlanda, İspanya ve İtalya parlamentoları, yardım karşılığında istenen tasarruf önlemlerini kabul etmişlerdi.

Oylamada iktidar partisi çekimser kalırken, geri kalan 36 milletvekilinin tümü hayır oyu kullandı.

Başbakan Nicos Anastasiades'in bu sabah diğer parti liderleriyle toplanarak bundan sonra izlenecek yolu görüşeceği bildirildi.

Euro bölgesi ülkeleri, Güney Kıbrıs'ta banka mevduatı sahiplerinin, küçük mudiler de dahil olmak üzere, kurtarma operasyonunun maliyetine katılmalarını istermiş, aksi halde vereceği 10 milyar euroluk yardımı geri çekeceğini açıklamıştı.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) de Rum bankalarına acil kredi yardımını kesebileceğini bildirmişti.

Rum Maliye Bakanı Michael Sarris'in Moskova'ya gitmesi, Güney Kıbrıs bankalarındaki büyük miktarda Rus mevduatı bulunması nedeniyle, Moskova'nın Rum Yönetimi'ne yardım edebileceği spekülasyonuna yol açıyor.

Anastasiades dün oylamadan sonra telefonla Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü.