Rumların 'taşınmaz mallar' için başvuru sayısı 390'a ulaştı

Rumların, 1974 öncesinde Kuzey'de kalan malları için Komisyon başvuru dosyalarından 59'u sonuçlandırdı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

LEFKOŞA - Kıbrıs sorununun temel noktalarından mülkiyet sorununa "iç hukuk" oluşturma amacıyla KKTC'de kurulan Taşınmaz Mal Komisyonu'na Rumların başvuruları sürüyor.

Türk Ajansı-Kıbrıs'ın (TAK) haberine göre,  Rumların, 1974 öncesinde Kuzey'de kalan malları için Komisyon'a başvuru sayısı 390'a ulaştı.

Yabancıların da görev aldığı mahkeme statüsündeki Komisyon, başvuru dosyalarından 59'unu sonuçlandırdı. Bu dosyalardan 52'si tazminatla karara bağlanırken, 2 başvuru için tazminat ve takas, 4'ü için iade ve tazminat, biri için çözümden sonra iade kararı alındı.

Dosyalardan tümü tarafların karşılıklı anlaşmasıyla karara bağlanırken, takas formülüyle karara bağlanan 4 dosya Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) gündeminde başvurusu bulunan 2 Rum'a ait. Bu kapsamda geçen yıl AİHM'de başvurusu bulunan Mike Timvios'la uzlaşmaya varan Komisyon, geçen aylarda da 2 ayrı dosya için yine AİHM gündeminde başvurusu bulunan Andromachi Alexandru adlı Rum ile takas konusunda anlaşma yaptı.

Komisyon yetkilileri, tazminat miktarları hakkında bilgi vermezken, iade kapsamındaki taşınmazların arazi ve arsa niteliğinde olduğuna dikkati çektiler.

İade şartlarları

Uzun tartışmaların ardından KKTC Cumhuriyet Meclisi'nde onaylanan Mülkiyet Yasası uyarınca, mülkiyet veya kullanım hakkı gerçek veya tüzel kişiye ait olmayan; konumu ve niteliği uyarınca ulusal güvenliği, kamu düzenini ve kamu yararını tehlikeye düşürmeyecek taşınmaz mallar hemen iade kapsamında. Tahsisten kullanımda olan veya inkişaf edilmiş malların iadesi yönünde karar alınması halinde, iade yasayla çözüm sonrasına erteleniyor. Eşdeğer karşılığı mallar ise iade kapsamı dışında.

Aynı yasaya göre tazminata karar verilmesi halinde, bu miktar devlet adına İçişleri Bakanlığı tarafından ödeniyor. Tazminat alan Rum'un mülkiyet hakkı da ortadan kalkıyor.

Taşınmaz Mal Komisyonu, Kıbrıs sorununun kilit noktalarından mülkiyet sorunu konusunda iç hukuk oluşturma hedefiyle uzun tartışmaların ardından 19 Aralık 2005'te yasalaşarak uygulamaya giren Mülkiyet Yasası uyarınca oluşturulmuştu. KKTC Anayasası'nın 159'uncu maddesine göre hazırlanan "Taşınmaz Malların Tazmini, Takası ve İadesi" adlı yasayla oluşturulan Komisyon, Kuzey Kıbrıs'ta kalan Rum malları için tazminat, takas ve mal iadesi öngören yasayı uygulamakla yükümlü bulunuyor.