Rus buğdayının fiyatı yükseldi

Rusya'da buğday ihracat fiyatları mayıs ayındaki soğuk ve yağmurlu havanın ürün kalitesini düşüreceği endişeleri ve güçlenen rubleden dolayı geçen hafta yükseldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Rus tarım danışmanlık şirketi SovEcon, artan yağışlar ve soğuk havalardan dolayı buğdayda mahsulün kalitesinin orta seviyede kalmasının beklendiğini açıkladı.

Açıklamada, "Ekinlerdeki olgunlaşma takvimin gerisinde kaldı. Geçtiğimiz haftaların soğuk havası şeker pancarı, soya fasulyesi ve arpada potansiyel verimi olumsuz etkiledi. Hastalıkların ortaya çıkmasına yönelik riskler artıyor" denildi.

SovEcon ve Moskova merkezli danışmanlık şirketi IKAR, yüzde 12.5 protein barındıran Rus buğdayı için Karadeniz FOB fiyatlarının geçtiğimiz haftanın sonunda bir dolar yükselerek sırasıyla ton başına 186.50 dolara ve 186 dolara yükseldiğini belirttiler.

SovEcon'un temmuz-ağustos vadeli yeni mahsul için sabit fiyatı 1.50 dolar artışla ton başına 172-175 dolar olurken, IKAR'ın fiyatları 174 dolar oldu ve bir önceki haftaya göre değişiklik göstermedi. Ruble, güçlenen petrol fiyatlarının da etkisiyle geçen hafta dolar karşısında yüzde 0.7 değer kazanmıştı.

Rusya'nın ihracatı zarar gördü

Mısır'ın ardından Rus buğdayının en büyük ikinci alıcısı olan Türkiye'ye ihracatlar, Moskova ve Ankara arasındaki ticari anlaşmazlıklarda yaşanan iniş çıkışlardan dolayı zarar gördü.

SovEcon ve işlemciler geçen hafta yaptıkları açıklamada, Türkiye'nin Rus buğdayına yönelik yeni sınırlamalar getirdiğini ve alımları toplam lisansların yüzde 20-25'ine sınırladığını belirtmişlerdi. Fakat Türkiye bu sınırlamaların uygulamaya konulduğunun doğru olmadığını söyledi.

Kremlin tarafından yapılan bir açıklamada, Rus ve Türk liderlerin cumartesi günü telefon görüşmesinde Moskova ve Ankara arasında ekonomik yaptırımların kaldırılmasına dair daha önce varılan anlaşmaları konuştukları belirtildi.

Rusya Tarım Bakanlığı'na göre Rusya 1 Temmuz ve 24 Mayıs tarihleri arasında 25.2 milyon buğday dahil olmak üzere 32.7 milyon ton tahıl ihracatı gerçekleştirdi. Bu rakamlar yıllık bazda yüzde 1.3 artışı temsil ediyor.