Rus oligark Hodorkovski'ye gıyaben tutuklama

Rusya'da Devlet Başkanı Vladimir Putin’in özel affı ile hapisten çıkan ve İsviçre'de yaşayan eski oligark Mihail Hodorkovski hakkında gıyaben tutuklama kararı çıktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

dunya.com

Rusya'da Yukos petrol şirketinin eski CEO'su Mihail Hodorkovski cinayetler  organize etmek suçundan gıyaben tutuklama kararı çıkarıldı. 

Belediye Başkanını öldürmekle suçlanıyor

Bir dönem ülkenin en zengin adamı olan Mihail Hodorkovski'nin uluslararası arananlar listesine eklendiği bildirildi. Hodorkovski 1998 yılında dönemin Nefteyugansk Belediye Başkanı Vladimir Petuhov’u öldürtmekle suçlanıyor. Geçmişte 15 milyar dolarlık servetiyle Forbes'un dünyanın en zenginler listesinde 16'ıncı sırada yer alan Hodorkovski 2014'ten bu yana İsviçre'nin Basel kentinde yaşıyor. 

Tass haber ajansının haberine göre Rusya Soruşturma Bürosu (IC) sözcüsü Vladimir Markin, "Yukos eski başkanı Mihail Hodorkovski uluslararası arananlar listesinde girdi" dedi. 

Rusya Federasyonu Soruşturma Komitesi aralık başında eski oligark Hodorkovski'yi cinayetler organize etmekle suçladığı soruşturmayı yeniden başlatmıştı. Hodorkovski aleyhinde gıyaben görülen davada tutuklama kararı çıktı. 

"Bu gösteride yer almayacağım"

Vladimir Petuhov’u  öldürdüğü ve cinayetler organize ettiği iddialarını kabul etmeyen Hodorkovski, "Hakkımda Rusya'da görülen dava ile ilgili her türlü savunmamı sadece İsviçreli makamlara yapmak istiyorum. Eğer şu anda yaşadığım ülke (İsviçre) hakkımdaki iddialara yanıt vermemi talep ederse bunu yerine getirmeye hazırım. Söyleyeceğim tek şey şu: Bu gösteride yer almak istemiyorum. " dedi. 

Rusya'ya 50 milyar dolarlık tazminat cezası

Uluslararası Lahey Tahkim Mahkemesi 2014'te petrol devi  Yukos’u devlet zoruyla iflasa sürüklemekten Rusya'yı 50 milyar dolar tazminat ödemeye mahkum etmişti. 

Politikaya gireceğini açıklayınca tutuklandı

Mihail Hodorkovski, politikaya gireceğini açıkladıktan kısa süre sonra bir iş toplantısına giderken dolandırıcılık ve vergi kaçakçılığı yaptığı iddiasıyla ortağı Platon Lebedev ile birlikte Ekim 2003'te tutuklandı

Hodorkovski ve ortağı Lebedev zimmete para geçirme ve vergi kaçakçılığından 2005'in mayıs ayında 9 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Aralık 2010'da ise cezalarını çekmek için hapiste bulunan Hodorkovski ve Platon aleyhinde ikinci dava açıldı. Ve ikiliye zimmete para geçirme ve kara para aklama suçlarından 14 yıl hapis cezası verildi. Vladimir Putin 2013'ün aralık ayında  Hodorkovski'yi affetti. Lebedev ise 2014'te serbest bırakıldı.