Rus yetkiliye AB ülkelerine seyahat yasağı

Ukrayna'nın bağımsızlığını ihlal eden eylemler içinde bulunduğu belirlenen bir dizi Rus yetkiliye AB ülkelerine seyahat yasağı getiriliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BONN- Pazartesi günü AB Dışişleri Bakanları toplantısında onay alınırsa, AB işe Rus yetkililere "seyahat yasağı" ve krizde etkili olan kişi ve kurumların varlıklarını doldurrarak başlayacak. 

Ancak "Moskova ile iletişimi tamamen koparmama" adına Putin ile Lavrov seyahat yasaklıları listesine alınmadı.  

 AB'nin 16 Mart Kırım referandumunun hemen ardından yürülüğe sokması beklenen yaptırımlar Brüksel'de masaya yatırıldı. AB Komisyonu Başkanı José Manuel Barroso ve AP Parlamentosu sözcüleri de Rusya'ya yaptırım uyarısında bulundular. Açıklamalarda, "Moskova'nın tavrının AB'nin ciddi yaptırımlarına neden olabileceği" uyarısı dile getirildi. 

AB üyesi ülkeler Rusya'ya ilk aşamada uygulanacak yaptırımları kararlaştırdılar. Bu yaptırımlar pazartesi günü karar için Dışişleri Bakanları toplantısında ele alınacak. 

Deutsche Welle'nin bildirdiğine göre, Ukrayna'nın bağımsızlığını ihlal eden eylemler içinde bulunduğu belirlenen bir dizi Rus yetkiliye AB ülkelerine seyahat yasağı getiriliyor. 

Bunlar arasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Sergey Lavrov bulunmuyor. Putin ve Lavrov'un listeye alınmamasına "Moskova ile iletişimi tamamen koparmama" gerekçe gösteriliyor. Bunun yanı sıra sorumlu kişilerin AB üyesi ülkelerdeki malvarlığının dondurulması da yaptırımlar arasında sıralanıyor. 

Rusya'nın geri adım atmaması halinde silah ve ticaret ambargosu gibi ek yaptırımların gündeme gelmesi bekleniyor.