Rusya, '30 dolarlık petrole' hazırlanıyor

Rusya petrolün varil fiyatının 30 dolar olması senaryosuna hazırlanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Rus hükümeti petrolün varil fiyatının önümüzdeki yıl 30 dolara kadar gerilemesi durumunda ortaya çıkacak zorlu ekonomik koşulların üstesinden nasıl gelinebileceğini değerlendiriyor.

Rus gazetesi RBC'nin isimsiz iki hükümet yetkilisine dayandırdığı habere göre petrolün varil fiyatının 30 dolara inmesi durumunda yapılacaklar bu ayın başında Başbakan Dmitry Medvedev'in başkanlık ettiği hükümet toplantısında tartışıldı.

Gelirlerinin yarısını petrol ve gaz satışlarından elde eden Rus ekonomisi için petrol fiyatları kritik öneme sahip. Rusya Ekonomi Bakanlığı petrol fiyatlarının bu yıl ortalama 52 dolar ve 2016 yılında 56 dolar olacağını tahmin ediyor.

Rusya Enerji Bakanı yardımcılarından biri Cuma günü yaptığı açıklamada petrolün şu an işlem gördüğü 50 dolar düzeyinden 40 doların altına inmesi durumunda Rusya'nın petrol üretimini azaltabileceğini belirtti.

Petrol fiyatları ABD'de petrol çıkarma faaliyetlerinin azalmasının ve ABD'de üretime yapılması planlanan 1.5 trilyon dolarlık yatırımın fiyatlar 50 dolar veya altındayken ekonomik olmayacağı beklentisiyle beraber bugün yaklaşık yüzde 1 yükseldi.

Bu konularda ilginizi çekebilir