Rusya, ABD'nin restini gördü

Putin’in ekonomi konular danışmanı Glaziyev, "ABD ilan ettiğini pratikte hayata geçirmeye kalkışırsa Rusya dolardan vazgeçerek başka döviz türlerine yönelecektir" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MOSKOVA- ABD'nin Ukrayna'daki tavrı nedeniyle Rusya'ya sert ekonomik yaptırımlar uygulayabileceğini açıklamasının ardından Rusya'dan benzer sertlikte bir tepki geldi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ekonomi konularındaki danışmanı Sergei Glazyev, ABD'nin Ukrayna nedeniyle Rusya'ya yaptırım uygulaması halinde, Moskova'nın da doları rezerv para olmaktan çıkaracağını ve ABD bankalarına olan borçlarını ödemekten vazgeçmek zorunda kalabileceğini söyledi.

Rus RIA ajansının haberine göre Sergei Glazyev, Washington'un Rus şirket ve bireylerine ait hesapları dondurması durumunda Moskova'nın da, elinde ABD Hazine tahvili bulunanlara, bunları satmalarını tavsiye edeceğini belirtti.

Hükümetin çoğu kez sert tavırları ifade etmek için Glazyev'i sözcü olarak kullandığı, buna rağmen Glazyev'in politika oluşturulmasında rol oynayan bir isim olmadığı bildiriliyor. Ancak Glazyev'in çok emin konuştuğu dikkat çekiyor.

Glazyev,  "Yaptırım  uygulanması durumunda Rus kurumlarına Amerikan bankalarınca verilmiş borçların geri ödenmesinin  imkansız olacağını açıklamak zorunda kalabiliriz."dedi ve ekledi: “Başka para birimlerine geçerek kendi ödeme sistemimizi kurabiliriz.”

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Ukrayna'ya yardım için yasa tasarıları hazırlarken,  Obama yönetimine de Rus uyruklulara karşı uygulanabilecek yaptırımlar konusunda danışıyor.

Rusya döviz alımlarını durdurdu

Rusya Maliye Bakanlığı piyasada volatilitenin yüksek olması nedeniyle döviz alımlarının askıya
alındığını açıkladı.

Maliye Bakanlığı, ülkenin petrol vergileriyle finanse edilen iki devlet fonundan biri olan Rezerv Fonu'nu takviye için günde 3.5 milyar ruble tutarında (95.7 milyon dolar) alım gerçekleştiriyordu.

Maliye Bakanlığı'nın internet sitesinde yer alan açıklamada, "Finans piyasalarında son dönemde görülen yüksek volatiliteye bağlı olarak Rusya Maliye Bakanlığı ve Federal Hazine 4 Mart tibarıyla iç piyasada döviz alımlarını askıya almaya karar verdi" denildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir