Rusya bütçe açığını fondan kapatacak

Rusya petrol fiyatalarında bir dönem yaşanan aşırı yükselişle kazandığı gelirlerle oluşturduğu istikrar fonu ile bütçesini denkleştirecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

MOSKOVA - Rusya'da uzun aradan sonra ilk kez ortaya çıkan bütçe açığı Rusya'nın petrol gelirlerinden oluşturduğu "kara gün parası" adını verdiği İstikrar Fonu'ndan karşılanacak.

Rus İzvestiya gazetesinde, "petrol dolarları bütçeye gitti" başlığıyla yayımlanan haberde, uzun yıllar aradan sonra ilk defa yaşanan bütçe açığının kapatılması için İstikrar Fonu'ndan 300 milyar ruble (9 milyar 90 milyon dolar) aktarıldığı kaydedildi.

Rusya Hazine Müdürü Roman Artyuhin, yaptığı açıklamada, İstikrar Fonu'nda yaklaşık 5 trilyon ruble (151 milyar dolar) bulunduğunu belirterek, 2009 yılındaki bütçe açığının da kapatılması için fondan 2,7 devlet bütçesinin açığınını kapatmak için toplam 2,7 trilyon ruble (81 milyar dolar) harcanacağını kaydetti.

Haberde, bütçedeki açığın kapatılması için 16 marttan itibaren istikrar Fonu'ndan bütçeye günde 60 milyar ruble (1 milyar 818 milyon dolar) aktarılmaya başlandığı belirtilerek, bu ay sonuna kadar toplam 300 milyar ruble (9 milyar 90 milyon dolar) daha yatırılacağı ve bu yüzden geçen yılki miktarla birlikte İstikrar Fonu'nda toplam 600 milyar rublelik (18 milyar 180 milyon dolar) azalma olacağı vurgulandı. İstikrar Fonu'ndan hazineye mayıs içinde de 400 milyar ruble (12 milyar 121 milyon dolar) aktarılacak.

Rusya'nın 2009 bütçesinin 3 trilyon ruble  için 3 için trilyon ruble (90 milyar 90 milyon dolar) açık vereceği tahmin ediliyor.

Rusya Maliye Bakanı Aleksiy Kudrin bütçe açığının sadece İstikrar Fonu'ndan değil, iç pazardan bulacakları krediyle de kapatmayı planladıklarını söylemişti.

İzvestiya, Rusya Federal bütçesinin 2013 yılına kadar açık vermesinin beklendiğini belirterek, krizin bu şekilde sürmesi halinde İstikrar Fonu'ndaki paranın  2011 yılında tükeneceğini kaydetti.