Rusya, enerji ticaretinde Ruble kullanacak

Moldova Başbakanı, BDT ülkeleri Maliye Bakanları ve Merkez Bankaları Başkanlarının yaptıkları toplantıda, Ruble ile ödemeyi konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MOSKOVA - Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) üyesi ülkelerin, Rusya ile enerji ticaretlerinde Rus rublesini kullanacağı belirtildi.

Rus Noviye İzvestiya gazetesinde "BDT ülkeleri, Rus enerji kaynaklarının bedelini ruble ile ödemek istiyor" başlığıyla yayımlanan haberde, Moldova Başbakanı Zinaida Greçennaya'nın, BDT ülkeleri Maliye Bakanları ve Merkez Bankaları Başkanlarının dün yaptıkları toplantıda, bu konuyu ele aldığını açıkladığı kaydedildi.

Haberde, Rusya'nın petrol ve doğal gazın bedelini dolar olarak tahsil ettiği, bu dolarları daha sonra Rus rublesine çevirdiği belirtilerek, "enerji satın alanlar Rusya'nın bu dolarları rubleye çevirmesinden kaynaklanan masrafları da ödemek zorunda kalıyor. Bu yüzden rubleye geçiş, BDT ülkeleri açısından son derece yararlı" denildi. Belarus Başbakanı Andrey Kobyakov da, geçen hafta yaptığı açıklamada, Rusya'ya ödemeleri bundan sonra ruble olarak yapacaklarını söylemişti.

BDT ülkeleri ile Rusya arasında yapılacak diğer alışverişlerde de rublenin kullanılabileceği belirtilen haberde, "işadamları bir anlaşma imzaladıkları zaman, anlaşmanın değerini ruble-dolar kuruna bağlı olarak değil, sadece ruble bazında tutarak döviz kuru değişme riskini de ortadan kaldırmış olacaklar. Bunun sonucunda işadamları daha kolay planlama yapabilecek ve daha aktif büyüyebilecekler. Uluslararası iş çevrelerinde de rubleye olan talep büyüyecek ve bunun sonucunda Rusya ekonomisine ilave yatırımlar yapılacak" ifadeleri kullanıldı.

Rus Nezavisimaya gazetesinde de , "Rubleli Yatırım" başlığıyla yayımlanan haberde, Belarus ve Moldova'nın altın-döviz birikimlerini Rus rublesinde tutabilecekleri belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"Geçtiğimiz hafta Kişinev'de yapılan BDT zirvesinin ardından, bu örgüte üye devletlerin Rusya ile alışverişlerde ruble ödeyebilecekleri daha açıkça söylenmeye başlandı. Bunun yanı sıra Rusya Başbakan Yardımcısı İgor Şuvalov dün yaptığı açıklamada, Belarus ve Moldova'nın altın-döviz birikimlerini ruble bazında tutmaya hazır olduklarını açıkladı. Şuvalov'un sözleri günümüzdeki küresel kriz şartları içinde Rusya'nın kendine yeni ortaklar aradığı anlamına geliyor."

Şuvalov, alışverişlerini sadece BDT üyelerinin değil başka ülkelerin de Rus rublesi üzerinden yapacağını belirterek, bu konuyla ilgili alınacak kararların yakında açıklanacağını ifade etti.