Rusya enerjisini Asya'ya yöneltti

Avrupa ve ABD'nin yaptırımları ile karşı karşıya kalan Rusya, enerji ihracatı için yönünü Asya ülkelerine çevirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Avrupa ve ABD'nin yaptırımları ile karşı karşıya kalan Rusya, enerji ihracatı için yönünü Asya ülkelerine çevirdi. 

Milli gelirinin yaklaşık yüzde 60'ı enerji ihracatından oluşan Rusya, bu gelirin de yüzde 50'sini Avrupa'daki enerji pazarlarından elde ediyor. Ancak Avrupa ülkelerinin enerjide Rusya'ya bağımlılıklarını azaltmak için atmaya başladığı ciddi adımlar ve Kırım'daki gelişmeler nedeniyle ortaya çıkan yaptırım riskleri, Rusya'yı enerji ihracatı konusunda yeni pazarlar aramaya itiyor.

Asya ülkeleri ise Rusya'nın yeni pazar arayışında ön plana çıkıyor. Öte yandan Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından hazırlanan ve dünyadaki enerji trendlerine ait analizler içeren Dünya Enerji Görünümü Raporu'na göre, önümüzdeki 10 yıl boyunca dünya enerji talebinin öncüleri Asya'nın yükselen ekonomileri Çin ve Hindistan olacak.

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) Avrasya ve Enerji Uzmanı Hasan Selim Özertem, Rusya'nın yeni yapılacak sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) terminalleri ile özellikle Japonya, Çin, Kore ve Pasifik ülkelerine açılma hedefi olduğunu söyledi.

Özertem, söz konusu terminallerin ciddi altyapı masrafı olduğunu, Rusya'nın Asya pazarına yönelirken ciddi maliyetleri göz önüne alması geretiğini belirtti.  

Rusya'nın en büyük şirketi Gazprom'un karlılık oranının giderek azaldığını ve özellikle Avrupa piyasasında bir çok tahkim davası ile karşı karşıya kaldığını ifade eden Özertem, Rusya'nın Asya piyasasına Rosneft ve Novatek gibi farklı şirketlerle girebileceğini kaydetti.  

Öte yandan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in mayıs ayında yapacağı Çin ziyaretinde yıllık 38 milyar metreküplük doğal gaz anlaşmasını imzalaması bekleniyor. Rusya'nın doğusunda yer alan Vladivostok şehrinden Güney Kore'nin başkenti Seul'a doğal gaz boru hattı inşa edilmesi için de görüşmeler devam ediyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir