Rusya, Gürcistan'a sınır kapılarını kapattı

Rusya, Gürcistan'a sınırlı vize uygulamasına yeniden başlıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

TİFLİS - Rusya, Gürcistan vatandaşlarına sınırlı vize uygulamasına yeniden başlıyor.

Vize işlemlerinin, Rusya'nın Tiflis'teki eski büyükelçiliğinde, aracılık görevi üstlenen İsviçreli diplomatlar tarafından yürütüleceği belirtildi. İsviçre, iki ülke arasındaki bağların kopmasından sonra diplomatik aracılık görevini üstlenmişti.

Gürcistan Dışişleri Bakanı Yardımcısı Nino Kalandadze, iki ülkede de bugün başlayacak uygulamanın çok geniş kapsamlı olmayacağını, bu konuda "abartılı beklentilere" kapılmamak gerektiğini belirtti.

Rusya, Ekim 2006'da Gürcistan'ın 4 Rus askerini ajanlık suçlamasıyla gözaltına almasının ardından, Tiflis ile kara, deniz ve posta iletişimini kesmiş, yüzlerce Gürcü vatandaşını sınır dışı etmiş, mayıs 2007'de Rusya'da yakınları olan Gürcistan vatandaşlarına yeniden vize vermeye başlamıştı. 2007 haziran ayında Gürcistan vatandaşlarına, eğitim, ticaret ve transit amaçlı vize vermeye başlayan Rusya ile Gürcistan arasındaki diplomatik ilişkiler, ağustos ayındaki savaştan sonra, Rusya'nın tek yanlı bağımsızlığını ilan eden Abhazya ve Güney Osetya'yı tanıması üzerine tamamen kesilmişti.

Abhazya'dan Rusya'ya pazsaport tepkisi

Bu arada Abhazya'nın "dışişleri bakanı" Sergey Şamba, Rusya'da hazırlanan yeni Abhazya pasaportlarında, vatandaşların doğum yerlerinin Abhazya yerine Gürcistan yazılmış olmasına tepki gösterdi.

Gürcistan haber kaynakları, Şamba'nın, bu uygulamanın nedenini öğrenmek ve yaklaşık 3 bin yeni pasaportun değiştirilmesini talep etmek için Rusya'ya gideceğini aktardı.

Gali bölgesinde yeni pasaportların dağıtımının bu nedenle durdurulduğu bildirildi.