Rusya, Gürcistan'dan çekilmeyi tamamladı

ABD, geri çekilme işleminin tamamlandığı açıklamasına rağmen önemli bir çekilme hareketinin açık işaretini görmediklerini kaydetti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

MOSKOVA - Rusya Savunma Bakanı Anatoliy Serdyukov, Gürcistan'daki Rus askerlerinin geri çekilme işleminin tamamlandığını bildirdi. 

Rus haber ajansı RİA Novosti, Seryukov'un Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'e verdiği raporda, Gürcistan'daki takviye Rus askeri birliklerinin çekilme işleminin tamamlandığını bildirdiğini duyurdu. 

Bu arada, Rusya Savunma Bakanlığı da yaptığı açıklamada, çekilme işleminin tamamlandığını belirterek, Gürcistan ve tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya sınırındaki güvenlik kuşağındaki kontrol noktalarında bulunacak askerlerin de görevine başladığı kaydedildi. 

Gürcü polisi Gori kentini denetim altına aldı

Gürcistan polisi, tek yanlı bağımsızlık ilan eden Güney Osetya sınırındaki Gori kentini tümüyle denetimi altına aldı. 

Rus birliklerinin Gürcistan'daki mevzilerinden çekilmesinin ardından, Gori kenti yolu üzerindeki oluşturulan tüm kontrol noktaları kaldırıldı. 

Gürcü polisi, Gori kentini tamamıyla tamamiyle denetimi altına alırken, Tiflis-Batum otoyolundaki trafik akışı da normale döndü. 

Gürcistan'ın 7 Ağustosta Güney Osetya bölgesine operasyon düzenlemesinden sonra bölgeye giren Rus birlikleri Gürcistan topraklarında mevzilenmiş, Gori kenti ve çevresinde denetimi altına almış, ülkenin doğu ve batı koridorunu birbirine bağlayan Tiflis-Batum otoyolu trafiğe kapanmıştı. 

ABD: Hala çekilme işareti görmüyoruz

 ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Moskova'nın, Gürcistan'daki Rus askerlerinin geri çekilme işleminin tamamlandığı açıklamasına rağmen kendilerinin ise hala önemli bir çekilme hareketinin açık işaretini görmediklerini kaydetti. 

Pentagon sözcüsü Bryan Whitman, Rusya'nın açıklamasıyla ilgili bir soruya, "Sabah ne söylediysem, durum hala aynı" karşılığını verdi. 

Whitman, daha önceki açıklamasında, Gürcistan'daki Rus askeri hareketliliğinin az olduğunu, büyük bir çekilme olduğu yönünde açık bir kanıt bulunmadığını ifade etmişti. 

Rusya Savunma Bakanlığı akşam saatlerinde, Gürcistan'daki takviye Rus askerleri birliklerinin geri çekilme işleminin tamamlandığını bildirmişti. 

Açıklamada, çekilme işleminin tamamlandığı belirtilerek, Gürcistan ve tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya sınırında güvenlik kuşağındaki kontrol noktalarında bulunacak askerlerin de görevine başladığı kaydedilmişti. 

Bush ve Sarkozy'den Rusya'ya çağrı

ABD Başkanı George W. Bush ile Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Rusya'yı, Gürcistan'dan çekilme işlemini tamamlamaya çağırdı. 

Fransa Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Bush ile Sarkozy'nin telefon görüşmesi yaptığı belirtilerek, iki liderin, Rusya'nın, Gürcistan'dan, Moskova'daki "taahhütlerine uygun" biçimde çekilmesini sürdürmesi ve tamamlaması çağrısında bulunduğu kaydedildi. 

Açıklamada, Bush ile Sarkozy'nin önümüzdeki günlerde de irtibatta kalmak konusunda görüş birliği içinde olduğu ifade edildi. 

Bu açıklamadan kısa bir süre önce Beyaz Saray sözcüsü Gordon Johndroe, Bush ile Sarkozy'nin bir telefon görüşmesi yaptığını ve iki lideri bu görüşmede Rusya'nın ateşkes anlaşmasının maddelerine uymadığı konusunda görüş birliği içinde olduğunu dile getirdiklerini belirtmişti. 

Beyaz Saray: Rusya anlaşmaya uymuyor

Beyaz Saray, ABD Başkanı George Bush ile Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin, Rusya'nın Gürcistan ile yapılan anlaşmaya uymadığı konusunda hem fikir olduğunu açıkladı. 

Beyaz Saray sözcüsü Gordon Johndroe, Bush ile Sarkozy'nin bir telefon görüşmesi yaptığını ve iki lideri bu görüşmede Rusya'nın ateşkes anlaşmasının maddelerine uymadığı konusunda görüş birliği içinde olduğunu söyledi. 

Bush'un durumu Teksas'taki çiftlik evi Crawford'dan takip ettiğini de belirten sözcü, iki lideri Rusya'nın bir an önce anlaşmaya uyması gerektiğini söylediğini de kaydetti. Rusya Savunma Bakanlığı, Gürcistan'dan asker çekme işleminin tamamlandığını açıklamış, Gürcistan İçişleri Bakanlığı ise bu bilgiyi yalanlamıştı. 

ABD Dışişleri Bakanlığı

Ayrıca ABD Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın Gürcistan ile vardığı ateşkes anlaşmasının maddelerine uymadığını açıkladı. 

Bakanlık sözcüsü Robert Wood, Rusya'nın birliklerini Gürcistan'dan çekmeye başlamasına rağmen, ateşkesin maddelerine uymadığını belirttiği açıklamasında, "Ruslar sonunda kuvvetlerini Gürcistan'dan çekmeye başladı ama ateşkes anlaşmasının getirdiği yükümlülüklere uymadı. Rusya'yı anlaşmaya tamamen uymaya çağırıyoruz ve kuvvetlerini mümkün olduğu kadar çabuk bu ülkeden çekmelerini istiyoruz" dedi. 

Rusya'nın Suriye'ye silah satma olasılığından kaygı duyduklarını da belirten sözcü, "Rusya'nın Suriye'ye silah temin etme ihtimaline ilişkin haberlerden elbette çok kaygı duyuyoruz. Biz hep Ruslara bu satışların devam etmemesi gerektiğini söyledik, çünkü silah satışları bölgenin istikrarına katkı sağlamıyor, bir kez daha onları bu satışlara devam etmemeye davet ediyorum" ifadesini kullandı. 

Öte yandan, Bakanlığın bir başka sözcüsü Sean McCormack de açıklamasında, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın 24 Ağustosta İsrail ve Filistin'i ziyaret edeceğini de belirtti. 

McCormack, Rice'in Ortadoğu ziyaretinin amacının, yıl sonuna kadar tarafların bir barış anlaşmasına varmalarını cesaretlendirmek olduğunu kaydetti, ancak Rice'ın kimlerle görüşeceğini açıklamadı. 

İngiltere tamamen çekilmemeden endişeli

 

İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband, Rusların Gürcistan'dan tamamen çekilmemesinden çok endişeli olduğunu söyledi. 

Miliband, Rusya'yı AB dönem başkanlığını yürüten Fransa himayesinde yapılan ateşkes anlaşmasının getirdiği yükümlülüklere tamamen uymaya çağırırken, "Rus kuvvetlerin taahhütlerine hızla ve tamamen uymaları esastır" ifadesini kullandı. 

Öte yandan Miliband'ın çarşamba günü Ukrayna'ya gideceği bildirildi. 

Kiev'deki İngiltere Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, Miliband'ın Rusya ile Gürcistan arasındaki anlaşmazlıkta Ukrayna'nın önemi üzerinde duracağı kaydedildi.