Rusya, kendi kendini vurdu

Rusya’nın Batı’dan tüm gıda ithalatını yasaklaması, ülke genelinde gıda fiyatlarını uçurdu. St. Petersburg’da patatesin fiyatı yıl başından bu yana yüzde 70 artış yaşarken, doğudaki illerde tavuğun yüzde 60, balığın 40 pahalandığı belirtiliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HİLAL SARI

Rusya et, süt, meyve ve sebze gibi temel gıda ürünlerinin Batılı ülkelerden, Kanada’dan, Avustralya ve Japonya’dan ithal edilmesini, ülkeye Ukrayna krizi sebebiyle yapılan yaptırımlara misilleme olarak yasaklamıştı. Fakat görünen o ki, bu ithalat yasakları Batı’dan çok Rusya’nın kendisine zarar veriyor. Pahalanan gıda ürünleri özellikle sıradan orta halli Rusların hayatını zorlaştırıyor. St. Petersburg ekonomik politikalar şefi gıda fiyatlarının yılbaşından bu yana yüzde 10 artış yaşadığını belirtti. 

Patates, St. Petersburg marketlerinde %70 pahalandı 

Rusya’nın gıda ithalatına getirdiği yasaklar St. Petersburg’da ve ülke genelinde gıda fiyatlarını uçurdu. Patatesin fiyatı St. Petersburg marketlerinde yılbaşından bu yana yüzde 72 artarken, kümes hayvanları ve domuz etinin fiyatı yüzde 25.8 ve 23.5 yükseldi. Rusya Başbakanı Dmitry Medvedev “Kısa vadede marketlerde ciddi bir fiyat artışı beklemiyoruz çünkü bu yasak çok uzun süremez”diye konuşmuştu. 

Ambargodan etkilenmeyen bazı ithal ürünlerin ise kahve, alkol ve zeytinyağı olduğu belirtiliyor. Öte yandan almanya sanayisi Rusya’ya bu yıl gerçekleşecek ihracatın yüzde 20-25 oranında düşüş yaşamasını bekliyor. 

Ülkenin doğusunda tavuğun fiyatı yüzde 60 yükseldi 

Moskova yetkilileri ise yasağın başladığı 7 Ağustos’tan bu yana başkentin ana süper marketlerinde donmuş balığın fiyatının yüzde 6, süt fiyatlarının yüzde 5.3, ortalama bir peynir fiyatının ise yüzde 4.4 artış yaşadığını belirtiyor. Sadece Moskova’da da değil, ülkenin en doğusundaki Sakhalin adasında tavuk fiyatının yüzde 60 yükseldiği, yaptırımlardan önce ise tavuğun en ucuz ve popüler et ürünü olduğu belirtiliyor. Primorye bölgesinde ise balık fiyatlarının birkaç hafta öncesine göre yüzde 40 pahalandığı belirtiliyor. 

Yeni tedarikçiler Batılı ürünlerin yerini alacak 

Otoriteler var olan ithalat stoklarının bir aydan fazla bir süre için yeteceğini söylemiş olsa bile Rusya’nın sosyal paylaşım sitelerinde şimdiden Moskova’nın süpermarketlerindeki boş rafl arın fotoğraflarının paylaşıldığı belirtiliyor. 

Öte yandan yasak sonra erene kadar Brezilya, Arjantin, Türkiye ve Mısır gibi ülkelerden gelecek yeni tedarikçilerin Avrupa ürünlerinin yerini alacağı belirtiliyor. Fakat uzmanlar yeni arzın fiyat yükselişlerini durdurmaya yetmeyeceğini söylüyor. Rusya Et Tedarikçileri Derneği Başkanı Sergei Yushin “Brezilya etinin eylül fiyatı şimdiden ağustostakine göre yüzde 20-30 daha fazla. O yüzden umutlarınızı Brezilya’ya bağlamayın, bu genel bir fiyat artışının sadece başlangıcı” diye konuştu. Anketler Rusların ambargoyu desteklediğini gösteriyor 

Anketler Rus vatandaşların çoğunluğunun ambargoları onayladığını gösteriyor. 

Devlet televizyonları ve hükümet yetkilileri tarafından vatandaşlara fiyatlarda artış yaşanmayacağının söylendiği, aksine Rusya’nın kendi tarımının canlanmasını sağlayacağının aktarıldığı belirtiliyor.

Poroshenko, Ukrayna'da erken seçim ilan etti

Poroshenko, Ukrayna'da erken seçim ilan etti Nato: Rusya müdahaleye hazırlanıyor olabilir Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroshenko dün parlamentoyu feshederek seçimlerin 26 Ekim’de yapılacağını açıkladı. Avrupa yanlısı politikalarıyla Rusya’yı kızdıran Poroshenko normal koşullarda bir seçim gerçekleştirebilmek için, ayrılıkçılarla devlet birlikleri arasında çatışmaların sürdüğü Doğu Ukrayna’da ekime kadar istikrarı sağlamayı umuyor. Poroshenko Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile hazirandan bu yana ilk görüşmesini yapmak üzere bugün Belarus’un başkenti Minsk’teydi. Toplantı öncesi Ukrayna, Rus askeri güçlerinin Ukrayna sınırları içindeki faaliyetlerine dair fotoğrafl ar yayınladı. Rus haber ajansları 'yanlışlıkla geçtiler' dedi.

Nato: Rusya müdahaleye hazırlanıyor olabilir

Nato Gelen Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Kremlin’in doğu Ukrayna’ya gönderdiği insani yardım konvoyunu "Rusya, askeri güçlerini gizlemek için kullanıyor olabilir" dedi. Rasmussen ayrılıkçıların Kremlin’i Ukrayna güçlerine karşı direk müdahalede bulunması konusunda provoke ettiği konusunda endişe duyduklarını ve Rus askeri güçlerinin hem Ukrayna sınırı içinden hem de sınırın dışından topçu atışı yaptığına dair kanıt olduğunu belirtti.

putin.jpg