Rusya krizden çıkış için arayışta

Rusya krız döneminde istikrar fonundaki parayı kullanmak zorunda kalabileceğini açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

MOSKOVA - Rusya'nın petrol fiyatlarının düşmesi ve ekonomik krizle mücadelede istikrar fonunda kötü günler için sakladığı milyarlarca dolarlık fonunun bir bölümünü kullanmak zorunda kalabileceği bildirildi.

Rusya Maliye Bakanı Aleksiy Kudrin, Rusya Parlamentosunun üst kanadı olan Federasyon Konseyi'ndeki hükümetin 3 yıllık bütçe planlamasının onaylanmasından yaptığı konuşmada, petrol fiyatlarının gelecek yıl 50, 2010 yılında da 55 dolar olacağını tahmin ettiklerini ancak bunun harcama planlarını hiçbir şekilde etkilemeyeceğini söyledi.

Kudrin, ülkenin düşen petrol gelirlerinin düzeltilmesi için hükümetin İstikrar fonundaki paranın bir kısmını kullanmayı düşündüğünü belirterek, ''Petrol gelirleri bütçede belirtilenden daha aşağı olursa İstikrar Fonu'nu kullanacağız'' dedi.

Krizden önce kullanılmasıyla ilgili konuşmanın bile tabu olan bir kaç yıl önce oluşturulan İstikrar Fonu'nda petrolden elde edilen vergiler bulunuyor ve Rusya bu parayı sadece kötü günler için saklıyordu.

Kasımda ayında İstikrar Fonu'daki miktar 130 milyar dolara yükselmişti.

Bu arada, Merkez Bankasının rublenin dolar karşısında değer kaybetmesine izin vermesinin ardından dün 27,33 kadar yükselen bir doların bugün 27,50 rubleye kadar yükseldiği kaydedildi.

Rus MICEX endeksi dün yaşadığı 12,6'lık düşüş yüzünden işlemler yarına kadar askıya alırken, bugün işlemlere devam eden RTS endeksinin de sabah saatlerindeki yüzde 9,61'lik düşüşünün yüzde 12,5'ye kadar yükseldiği bildirildi. RTS endeksinde işlemlere bir saat ara verildi.

Rusya'da resmi rakamlara göre ekim ayından ülkeden 50 milyar dolar para kaçtı.