Rusya Kuzey Kutbu'nu kaptırmamaya çalışıyor

Rusya, SSCB dönemindeki kutup istasyonların yeniden faaliyete geçiriyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

MOSKOVA - Rusya, Kuzey Kutup dairesi içerisindeki ekonomik çıkarlarını savunmak için, buzkıran gemi filosunu kullanacağını, SSCB dönemindeki kutup istasyonlarını yeniden faaliyete geçireceğini açıkladı. 

Ünlü bir kutup bilimci olan ve Kremlin Sarayı tarafından, Devlet Başkanı'nın kutuplarla ilgili özel temsilcisi olarak atanan Artur Çilingarov, deniz altında uzanan dağ sırasının, Rusya anakarasının devamı (kıta şevi) olduğunu kanıtlayan veriler toplayacaklarını, bunları BM'ye ileteceklerini söyledi.

Kıta şevi, deniz altında nereye kadar uzanıyorsa, bir ülkenin kıta sahanlığı da oraya kadar uzuyor. BM çerçevesindeki ilgili uluslararası sözleşmelere göre bir ülke, kendi kıta sahanlığının ekonomik olanaklarından tek başına yararlanıyor. Kıta sahanlığı, kıta şevi uzantısı yoksa 200 mil ile sınırlı kalıyor, ancak kıta şevi 200 mili geçiyorsa, kıta sahanlığı da daha ileriye, kıta şevinin bittiği yere kadar devam ediyor.

Çilingarov, iddialarının tamamen yasal olduğunu, Kuzey Buz denizindeki haklarından vazgeçmeyeceklerini söyledi. Çilingarov, bölgedeki haklar nedeniyle bir çatışma veya savaş çıkmasının söz konusu olmadığını da vurguladı. Çilingarov, "Hiç kimse kimseyle savaşmayacak. Böyle bir şeyi konuşmaya bile gerek yok. Biz ekonomik çıkarlarımızı savunacağız, ancak gelecekte bu yüzden bir çatışma çıkacağına da ihtimal vermiyorum" dedi.