Rusya, operasyonları sonlandırdı

Medvedev, Gürcistan'daki operasyonun sonlandırılması için talimat verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

MOSKOVA - Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Rusya Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığının raporlarına göre bölgedeki güvenlik sağlandığı için Gürcistan'daki askeri operasyona son verme kararı aldığını açıkladı.

Medvedev, Kremlin'de Savunma Bakanı Anatoliy Serdyukov'u ve Genelkurmay Başkanı Nikolay Makarov'u kabulünde yaptığı açıklamada, "Raporlarınız sayesinde Gürcü saldırganları barışa yönlendirme operasyonu amacına ulaştığı kanaatine vardım" dedi

Savaş bölgesindeki Rusya vatandaşlarının ve barış güçlerinin güvenliğinin sağlandığını belirten Medvedev, "Saldırgan taraf önemli kayıplar vermiş ve askeri birlikleri dağıtılmıştır. Bununla ilgili olarak operasyonun durdurulması kararı alıyorum. Ancak karşı taraftan herhangi bir şiddet gelirse, bu şiddetin kaynağına anında karşılık vermenizi istiyorum" ifadelerini kullandı.

Medvedev, Rusya Savunma Bakanlığına operasyona katılan askerlere devlet ödülü verilmesiyle ilgili bir kararı hazırlayıp kendisine göndermesi talimatı da verdi.

Lavrov: Artık Gürcü askeri kabul etmeyeceğiz

Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Güney Osetya'da bundan sonra Gürcü barış gücü askeri bulundurulmasını kabul etmeyeceklerini belirtti.

Lavrov, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) dönem başkanı Finlandiya Dışişleri Bakanı Alexander Stubb ile görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında, Güney Osetya'daki ortak barış gücünde Gürcü askerlerinin bulunmasını "kesinlikle kabul etmeyeceklerini" belirtti. "Gürcü yönetimine hiçbir güvenlerinin olmadığını" ifade eden Lavrov, Rusya'nın Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'yi devirmek gibi bir planının olmadığını kaydetti. 

Tiflis'te şiddetli patlama

Öte yandan Gürcistan'ın başkenti Tiflis'in merkezinde şiddetli bir patlama duyuldu. Patlamanın, daha önce atılan ancak patlamayan bir Rus mermisinin kontrollü olarak imha edilme işlemi nedeniyle meydana geldiği bildirildi. Gürcistan Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Aleksandır Lomaya, "Ruslar tarafından daha önce atılmış birçok bomba patlamadı. Gürcistan Savunma Bakanlığı şu anda bu bombaları etkisiz hale getirmeye çalışıyor. Patlama gürültüsü bu çalışmaların sonucudur" dedi.

Bölgedeki AFP muhabiri, patlamanın şiddetinin, Gürcü yetkililere göre pazartesi gecesi Rus uçaklarının Tiflis'e 5 kilometre mesafedeki bir hedefi bombaladığı andaki patlamayla aynı olduğunun düşünüldüğünü belirtti.

Gürcistan Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Aleksandır Lomaya da "patlamayı kendilerinin de duyduğunu, neler olduğunu tespit etmeye çalıştıklarını" kaydetti.