Rusya, Suriye'de ilk kez hava saldırısı düzenledi

ABD'li bir yetkili Rusya'nın ilk kez Suriye'de hava saldırısı gerçekleştirdiğini ve saldırı öncesi ABD'ye bilgi verildiğini bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Rusya parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi'nin oy birliğiyle askeri kuvvetlerin Suriye'ye konuşlandırılması için Devlet Başkanı Putin'e yetki vermesinin üzerinden birkaç saat geçmesinin ardından Rusya ilk kez Suriye'de hava operasyonu düzenledi. 

ABD'li televizyon kanalı CNN'e konuşan bir ABD'li yetkili, Rusya'nın Humus yakınlarında ilk hava operasyonunu gerçekleştirdiğini açıkladı.

Putin: Kara operasyonu olmayacak

Hava operasyonunu değerlendiren  Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Esad'a destek havadan verilecek. Kara operasyonu olmayacak. Suriye'de teröristlerle başetmenin tek yolu önleyici hamlelerde bulunmaktır. Sıranın Rusya'ya gelmesini bekleyemeyiz." dedi. 

IŞİD hedefleri muamması

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı ve Başkumandan Vladimir Putin'in kararı doğrultusunda, Rus Hava Kuvetleri'ne ait uçakların, Suriye topraklarındaki IŞİD'e ait hedeflere yönelik hava operasyonlarına başladığını bildirdi. 

Hava operasyonunda, IŞİD'e ait cephanelik, silah deposu, araç ve iletişim merkezlerinin hedef alındığını vurgulayan Konaşevkov, Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun Kollektif Güvenlik Anlaşması Örgütü Savunma Bakanları'na da operasyonla ilgili bilgi verdiğini belirtti. 

Rus haber ajansları Rusya Savunma Bakanlığı'nın Suriye'de IŞİD militanlarına ait askeri ekipman, iletişim tesisleri, silah, mühimmat ve yakıt depolarına yönelik hava saldırılarına başladığını bildirdi. 

ABD'li bir yetkili ise Rusya'nın Suriye'de başlattığı hava saldırılarının IŞİD kontrolü altındaki toprakları hedef almadığını ve saldırıların Humus civarından başka yerlere de yayılabileceğini söyledi. Adının açıklanmasını istemeyen yetkili, Reuters'a yaptığı açıklamada ABD önderliğindeki IŞİD karşıtı koalisyonun Rusya'nın hava sahasını boşaltması uyarısına rağmen Suriye'nin hava sahasını kullanmaya devam ettiğini belirtti.

Askeri operasyon yetkisi sabah saatlerinde çıktı

Rusya Parlamentosu'nun üst kanadı Federasyon Konseyi, sabah saatlerinde Devlet Başkanı  Putin'in, Rus askerlerinin yurt dışında kullanılmasına ilişkin teklifine izin vermişti. Kremlin İdaresi Başkanı Sergey İvanov, Rusya ve Suriye'nin, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın talebi üzerine, terör örgütü IŞİD'e karşı hava operasyonları düzenleyeceğini bildirmişti.

Türkiye'nin de dahil olduğu ABD önderliğindeki uluslararası koalisyon bir süredir Irak ve Suriye'deki IŞİD hedeflerine hava saldırıları düzenliyor.