Rusya, Ukrayna'ya doğalgaz akışını kesti

Gazprom, Kiev hükümetine doğalgaz borçlarını ödemesi için verdiği sürenin dolmasının ardından Ukrayna'ya doğalgaz akışını kesti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KIEV/MOSKOVA - Rusya'nın doğalgaz ihracat tekeli Gazprom, Kiev hükümetine doğalgaz borçlarını ödemesi için verdiği sürenin dolmasının ardından Ukrayna'ya doğalgaz akışını keserken, Avrupa ülkelerine doğalgaz sevkiyatı da tehlikeye girebilir.

Ukrayna Enerji Bakanı Yuri Prodan, Rus doğalgazını Ukrayna'daki boru hattı altyapısı üzerinden alan Avrupa ülkelerinde akışın süreceğini garanti ederken, düzenlediği basın toplantısında "Bugün bir açıklama yapacağız, Ukrayna'ya doğalgaz sevkiyatı sıfıra geriledi" dedi.

Rusya, Ukrayna'nın artık sadece önceden ücretini ödediği doğalgazı teslim alacağını belirterek, Avrupa'ya doğalgaz akışını sağlayacak adımları atması için topu Ukrayna'ya attı. Ukrayna ve Rusya gece geç saatlere kadar devam eden görüşmelerde doğalgaz fiyatı konusunda anlaşmaya varamadı. İki taraf da görüşmelerdeki pozisyonlarından taviz vermiyor. Rusya Ukrayna'ya indirimli fiyattan doğalgaz satmayı teklif ederken, Kiev yönetimi indirimi siyasi bir manipülasyon aracı olarak reddediyor.

Gazprom, Ukrayna'nın 4 milyar doları aşan doğalgaz borcunun en az 1.95 milyar dolarlık bölümünü bu sabah 09:00'a kadar ödemesini istemiş, aksi halde doğalgazın kesilebileceğini veya
teslim edilecek doğalgazın ücretinin önceden ödenmesini talep edeceğini belirtmişti.

AB ülkelerinin kullandığı doğalgazın üçte birini sağlayan Rusya, gazın yarısını Ukrayna'daki boru hatları üzerinden sevk ediyor. Ukrayna ile Rusya arasında daha önceki fiyat anlaşmazlıkları 2006 ve 2009 yıllarında "doğalgaz savaşları" olarak adlandırılan kesintilere yol açmış, Rusya Ukrayna'yı Avrupa'ya gönderilen doğalgazı alıkoymakla suçlamıştı.

Bu konularda ilginizi çekebilir