”Rusya uluslararası hukuka karşı geliyor”

Kouchner, Rusya'nın ordusuyla komşu bir ülkenin topraklarını almasını kabul edemeyeceklerini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PARİS - AB dönem başkanı Fransa'nın Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Rusya'nın Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlıklarını tanıyarak uluslararası hukuka karşı geldiğini belirtti.

Kouchner, Europe 1 radyosuna verdiği demeçte, Rus güçlerinin Güney Osetya'da etnik temizlik yaptığına ilişkin işaretlerin bulunduğunu da ileri sürdü. Bernard Kouchner, Rusya'nın "uluslararası hukuku, Avrupa güvenlik ve işbirliği anlaşmalarını ihlal etmesini ve ordusuyla komşu bir ülkenin topraklarını almasını kabul edemeyeceklerini" söyledi. Fransa Dışişleri Bakanı, daha önceki bir açıklamasındaki Rus güçlerinin bu topraklarda etnik temizlik yapma riskiyle ilgili yorumlarının sorulması üzerine, "Dün gece bunun olmadığını ümit ediyorum" dedi. Kouchner, ancak Rus güçlerinin Gürcistan'dan yana olan Osetyalılara saldırdığına ilişkin kanıt bulunduğunu, etnik temizliğin olduğunu ifade etti. Bölgede durumun daha da kötüleşeceği yorumunda bulunan Kouchner, "Bu çok tehlikeli bir gelişme" dedi.

Kouchner, dün France 2 televizyonuna yaptığı açıklamada da, Güney Osetya'da Gürcülerin yaşadığı Akhalgori kentindeki Rus birliklerini dün gece için "etnik temizlik yapmaya hazırlanmakla" suçlamıştı. Bernard Kouchner, AB dönem başkanlığını yürüten Fransa'nın dışişleri bakanı olarak, Rusya-Gürcistan krizinin yumuşatılması çerçevesinde önemli rol üstlenmişti. Fransa, Brüksel'de 1 Eylülde yapılacak AB toplantısında, 27 üyeli Birliğin Gürcistan'a yardım ve Rusya ile ilişkilerin geleceğine ilişkin hangi adımları atacağına ağırlık verilmesi çağrısında bulunmuştu. Rusya'nın dün Güney Osetya ve Abhazya'yı tanıması AB ülkeleri ve ABD Başkanı George Bush tarafından kınanmıştı.