Rusya ve Hindistan'dan 2,9 milyar $'lık silah anlaşması

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
 
YENİ DELHİ  - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Hindistan ziyaretinde iki ülke arasında 2,9 milyar dolarlık silah anlaşması imzalandı.
 
Anlaşma, Rusya'nın Hindistan pazarındaki konumu güçlendirmek amacıyla dün bu ülkeye gelen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Hindistan Başbakanı Manmohan Singh tarafından imzalandı.
 
Putin ile Singh arasında yapılan görüşmenin ardından imzalanan anlaşma, Hindistan'a 1,6 milyar dolarlık 42 adet Sukhoi Su-30 tipi avcı uçağı satışı ve 1,3 milyar dolarlık 71 adet Mil Mi-17 tipi askeri helikopterin teslimini içeriyor.
Singh, Putin ile bir araya gelmesinin ardından basına yaptığı açıklamada, görüşmede, Afganistan da dahil olmak üzere bölgedeki güvenlik durumunu ele aldıklarını söyledi. Singh, "Hindistan ve Rusya, istikrarlı, birleşmiş, demokratik ve refah içinde, aşırılık yanlısı şiddetten arınmış bir Afganistan konusunda aynı amacı paylaşıyor" dedi.
 
Rusya ile Hindistan arasında, 2000'den itibaren 6 kat artarak, bu yıl içinde 10 milyar dolara ulaşması beklenen ticarette son yıllarda bir düşüş görülüyor.
 
Hindistan, Rus silah sanayinin bir numaralı müşterisi olmasına karşın, Rusya'nın son yıllarda milyarlarca dolarlık silah sözleşmelerini Batılı silah üreticilerine kaptırmış olması dikkati çekiyor.
 
Bu arada, 2004 yılında imzalanan ve Sovyet yapımı bir uçak gemisinin yenilenmesini içeren 1 milyar dolarlık sözleşmenin Rusya tarafından yerine getirilememesi iki ülke arasında rahatsızlık yaratan diğer bir konuyu oluşturuyor. Rusya'nın, Hindistan Deniz Kuvvetleri'nin kullanımına 2008 yılında sunmayı taahhüt ettiği uçak gemisi Rus tersanelerinde beklemeye devam ederken, bu süre içinde projenin maliyetinin artarak 2,3 milyar dolara ulaştığı bildiriliyor. Rus yetkililer, denizdeki denemeleri sırasında motorunda meydana gelen arıza nedeniyle teslimi bu yıl da ertelenen uçak gemisini Hindistan'a 2013 yılında teslim etme vaadinde bulundu.
 
Hindistan ayrıca, şartlarını yerine getiremediği 3 fırkateynin teslimine ilişkin 2006 yılında yapılan bir sözleşme nedeniyle de Rusya'dan tazminat talep ediyor. Sözleşme uyarınca Hindistan Deniz Kuvvetleri'nin kullanımına sunulması gereken 3 fırkateynden sonuncusu Hindistan'a teslim edilebilmiş değil.