Rusya ve Ukrayna arasındaki doğalgaz krizi büyüyor
İki ülke arasındaki krizden etkilenen Türkiye isteğini karşılama yolları arıyor
MOSKOVA - Rusya ve Ukrayna arasındaki doğalgaz krizi bir sonuca bağlanamayınca, Ukrayna'nın, Balkanlar'a giden doğalgazın miktarını düşürdüğü, bu durumun Trakya bölgesini olumsuz etkilediği, kıştan dolayı kapasite artırımı isteğinde bulunan Türkiye'nin bu isteğini karşılama yollarının araştırıldığı bildirildi.
Gazprom'un ortaklarından TopEnerji şirketinin Sofya'daki yetkilisi Viktor Pavlik, yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın Balkanlar'a giden doğalgazı kestiği ve dün akşam itibariyle Balkanlar'daki doğalgaz miktarındaki düşüşün 10 milyon metreküpe yükseleceğini kaydetti.
Pavilk, Ukrayna'nın, Orlavka ara pompalama istasyonundaki çalışmayı durdurduğunu belirterek, ''Rusya, öncelikle ve özellikle bu durumdan dolayı Türkiye'nin alamadığı miktardaki doğalgazı Ukrayna dışındaki alternatif yollardan göndermenin yollarını araştırıyor'' dedi.
Haberde, ağır kış koşullarından dolayı Türkiye'nin kapasite artırma isteğinde bulunduğunu, ancak Ukrayna'nın tek taraflı olarak transit doğalgazın miktarını düşürmesi nedeniyle bu isteğin karşılanamadığı kaydedildi.
Öte yandan, Rusya'nın, 3 yıl içinde Ukrayna'nın gazını ikinci kez kesmesi ve iki ülkenin birbirlerini karşılıklı suçlamalarının ardından Avrupaya gelen doğalgazın basıncının düşmeye başladığı bildirildi.
"Doğalgazı eksiksiz sevkedin"
Avrupa Birliği (AB), dönem başkanı Çek Cumhuriyeti, Polonya ve Macaristan'a gelen doğalgaz miktarında düşüş belirlenmesinin ardından Rusya ve Ukrayna'ya, derhal AB üyesi ülkelere eksiksiz doğalgaz sevkiyatına yeniden başlamaları çağrısı yaptı.
Yeni yılla birlikte dönem başkanlığını devralan Çek Cumhuriyeti'nden yapılan açıklamada, Rusya ile Ukrayna arasındaki ticari tartışmaya acil bir çözüm bulunması çağrısı yapıldı ve AB üyesi ülkelere tam olarak gaz sevkiyatına derhal yeniden başlanması istendi.
AB Komisyonu da ayrıca yayınladığı bildiride, Ukrayna'dan gelen doğalgaz boru hatlarıyla doğalgaz alan Polonya ve Macaristan'a sevkiyatta ''düzensizlikler'' olduğunu açıkladı.
Komisyon, Macaristan'ın, sözleşme gereği 42 milyon metreküp doğalgaz alması gerekmesine karşılık 10 milyon metreküp eksik doğalgaz aldığını bildirdi.
AB Komisyonu, Polonya'nın da aldığı doğalgazın miktarında yüzde 6 azalma olduğu açıklamasını doğruladı.
"2006'daki senaryoya benziyor"
Rusya'nın, 3 yıl içinde Ukrayna'nın gazını ikinci kez kesmesi ve iki ülkenin birbirlerini karşılıklı suçlamaları, AB ülkelerini etkileyen anlaşmazlığın yaşandığı 2006'daki senaryoyu anımsatıyor.
Rus devlet enerji şirketi Gazprom'un sözcüsü Sergey Kuprianov, Ukrayna'yı, doğalgazı açıkça çalmak ve bundan hiç utanmamakla suçlarken, Ukrayna devletine ait Naftogaz şirketi de Gazprom'u, doğalgazı Ukrayna üzerinden Avrupa'ya gitmesi için gerekli miktarda vermemekle itham etmişti.