Rusya'da muhalefet meydana indi

Moskova'da 4 Aralık'ta yapılan seçimleri protetesto eden binlerce muhalif seçimlerin yenilenmesini istiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
MOSKOVA - Rusya'nın başkenti Moskova'da bugün tekrar bir araya gelen on binlerce gösterici 4 Aralık'ta yapılan parlamento seçimlerinin hile yapıldığı gerekçesiyle tekrar edilmesini istedi.
Komsomolskaya metrosu yakınındaki protesto gösterisine katılan muhalifler, yapılan konuşmaların ardından sık sık "Putinsiz Rusya" ve "Yeni Seçimler" şeklinde sloganlar attılar.
Rus roman yazarı Boris Akunin'in konuşması sırasında "Putin'in devlet başkanlığına geri dönmesini istiyor musunuz?" şeklindeki sorusuna meydanı dolduran on binler ıslıkla ve yuhalamalarla, "Hayır" yanıtı verdi.
Moskova polisi gösteriye katılanların sayısını 28 bin olarak açıklarken protesto gösterisini organize eden gruplar meydanda en az 100 bin kişi olduğunu belirttiler.
Muhalefet BRP'nin seçim sırasında ciddi hileler yaptığını, yüzde 49 olarak açıklanan oy oranlarının gerçekte çok daha düşük olduğunu savunarak seçimlerin yenilenmesini istiyor.
Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı gösteriye katılanlar tek tek detektörden geçerken, eylemin yapıldığı alanın yanında çok sayıda polis otobüslerinin hazır beklediği ve tüm çevre yolların trafiğe kapatıldığı dikkati çekti.
Rusya'da gelecek yıl Mart ayı başında yapılacak devlet başkanlığı seçimini Putin'in rahatlıkla kazanması beklenirken, parlamento dışındaki muhaliflerin üzerinde anlaşabilecekleri ortak bir aday çıkaramamasının muhalefetin en büyük eksiği olarak görülüyor. Rusya'da geniş kesim Komünist Parti Başkanı Gennadiy Züganov'un Putin'e karşı alternatif olamayacağı ve zaten Züganov'un da iktidara gelmekten korktuğu görüşünü savunmakta.
Gösteriye katılanlar arasında bulunan eski Maliye Bakanı Aleksiy Kudrin de seçimde yolsuzluklarla ilgili iddialara duyarsız kalan Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Vladimir Çurov'un istifa etmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, devlet başkanlığı seçiminde Putin'in karşısında aday olan milyarder işadamı Mihail Prohorov da Moskova kent merkezindeki gösteriye katılanlar arasında yer aldı.
Putin, protesto gösterilerine katılanların büyük bölümüne para ödendiğini ve ABD'nin göstericileri teşvik ettiğini savunmuştu.
Bu konularda ilginizi çekebilir