Rusya'dan 'açık çek'

Medvedev, gelecekte Güney Osetya ve Abhazya'yı tanıyacaklarını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MOSKOVA - Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlıklarını ilan eden Güney Osetya ve Abhazya'yı, gelecekte yapılacak statüleriyle ilgili görüşmelerde destekleyeceğini belirtti.

Medvedev, bugün Güney Osetya lideri Eduard Kokoeti ve Abhazya lideri Sergey Bağapş ile Kremlin'de bir araya geldi. Medvedev, Sergey ve Bağapş ile AB dönem başkanı Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy ile üzerinde anlaştıkları 6 maddelik deklarasyonu imzalamasının ardından yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

"Lütfen Rusya'nın tutumunun değişmediğini bilin. Güney Osetya ve Abhazya halkının alacağı her kararı destekleyeceğiz. Bunu desteklemekle kalmayacağız aynı zamanda bunu Kafkasya'da ve dünya genelinde garanti altına alacağız. Bildiğiniz gibi deklarasyondaki statüyle ilgili 6'ncı madde konusunda konuştuğumuzda, sizden Rusya'nın tutumunun değişmediğini bilmenizi ve bunu Güney Osetya ile Abhazya halkına anlatmanızı istiyorum."

Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy ile sorunun çözümüyle ilgili ilkeler konusunda bir anlaşmaya vardıklarını ifade eden Medvedev, "Bu ilkeler çalışmalarımızı sürdürebilmemizin temelini oluşturuyor" diye konuştu. Medvedev, tüm tarafların Rusya, AB ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) güvencesi altında yasal bağlayıcılığı olan güç kullanmama anlaşması imzalaması gerektiğini de sözlerine ekledi.