Rusya'dan ABD'ye evlatlık verilmesi yasaklandı

Rusya'dan ABD'ye evlatlık verilmesini yasaklayan yasa tasarısı Rus parlamentosunun üst kanadı yasa tasarısını onayladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

MOSKOVA  - Rus çocukların ABD'ye evlatlık verilmesini yasaklayan yasa tasarısı, Rus parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi tarafından onaylandı.
 
Federasyon Konseyi'nin oy birliğiyle onayladığı yasa tasarısının kanun haline gelmesi için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından imzalanması gerekiyor.
 
Rus parlamentosuna sunulan yasa tasarısı, ABD'de bir aileye evlatlık verildikten sonra, babasının ihmalkarlığı sonucu yürüme çağına gelmeden hayatını kaybeden Rus Dima Yakovlev'in adıyla anılıyor. ABD'de 2008'de meydana gelen olayda, kendisini evlat edinen babası tarafından araç içinde bırakılan Yakovlev, saatlerce yakıcı güneş altında kalması sonucu hayatını kaybetmiş, yargılanan babası ise kasıtsız adam öldürmekten suçlu bulunmuştu.
 
Rus milletvekilleri, Rus çocuklarının Amerikalı ailelere evlatlık verilmesinin yasaklanmasının çocukları koruyacağını ve kimsesiz çocukların Rusya içinde evlat edinilmesini teşvik edeceğini savunuyor.
 
Söz konusu yasa tasarısı, ABD'nin geçen haftalarda onayladığı Magnitsky Yasası'na yanıt niteliği taşıyor.
Hermitage Capital Management Fonu avukatlarından Sergey Magnitsky'nin, 2009'da Rusya'da gözaltındayken hayatını kaybetmesinin ardından, ABD ve Avrupa ülkeleri, Rusya'nın gözaltı süresince gerekli önlemleri almadığını savunarak, sorumlu bürokratların cezalandırılmasını istemişti.
Bu kapsamda geçen haftalarda ABD tarafından kabul edilen Magnitsky Yasası, insan hakları ihlallerinde bulunduğu belirtilen Rus bürokratların ABD'ye girişinin engellenmesi de dahil bir dizi yaptırımların hayata geçirilmesini öngörüyor.
 
Yasa teklifinin parlamentoya sunulması aşamasında, aralarında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un da bulunduğu çok sayıda üst düzey hükümet görevlisi, anayasayı ve Rusya'nın uluslararası yükümlülüklerini ihlal ettiği gerekçesiyle yasa tasarısı aleyhinde görüş bildirmişti.
 
Putin'in tasarıyı imzalamak yönünde almış olduğu bir kararı bulunmamasına karşın, yasa tasarısını ABD'nin çıkardığı kanuna meşru bir karşılık olarak değerlendirdiği biliniyor.
Yasa tasarısına karşı çıkanlar, Rusya içinde kimsesiz çocukları evlat edinmek için yeterince talep olmaması nedeniyle bu çocukların geleceklerinin çalınacağını öne sürüyor.
BM Çocuk Fonu UNICEF'in verilerine göre Rusya'da halen bir ebeveyn velayetinde olmayan 740 bin çocuk yaşıyor. Son 20 yılda Rusya'dan ABD'deki ailelere evlatlık verilen çocuk sayısı ise 60 bini aşıyor.