Rusya'dan harekât açıklaması

Rusya Dışişleri Bakanlığı Türkiye’nin Suriye’de yürüttüğü operasyonla ilgili yaptığı açıklamada, 'Moskova, Suriye-Türkiye sınırında yaşananlardan çok endişeli' ifadelerine yer verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan Türkiye’nin Suriye’de yürüttüğü operasyona ilişkin açıklama yapıldı.

Dışişleri Bakanlığı’nın resmi internet sayfasında yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"24 Ağustos tarihinde sabah saatlerinde Türkiye Suriye topraklarında operasyona başladığını açıkladı. Basında yer alan haberlere göre, Türk tankları müttefik Suriye muhalefet birlikleriyle Suriye sınırına girdiler. Ankara, hedefinin IŞİD ile mücadele olduğunu açıkladı. 

Moskova, Suriye-Türkiye sınırında yaşananlardan çok endişeli… Her şeyden önce, sivil halk arasında hayatını kaybedenler dikkate alınınca kriz bölgesinde durumun daha da kötüleşme ihtimali endişe uyandırıyor. 

Suriye krizinin uluslararası hakların temelinde Kürtler de dahil olmak üzere tüm etnik grupların katılımıyla 30 Haziran 2012 tarihli Cenevre anlaşması ve BM Güvenlik Konseyi'nin kararı çerçevesinde geniş çaplı Suriye diyaloğu üzerinden çözülmesinden eminiz. "

'Şam ile ortak hareket edilmeli'

Rus Dışişleri Bakanlığı’ndan resmi bir kaynak yapılan açıklamanın öncesinde Türkiye’nin Cerablus'taki operasyonları Suriye hükümeti ile koordineli olarak yürütmesinin önemli olduğunu kaydetti.

İnterfax haber ajansına konuşan yetkili, "Terör karşıtı eylemler hiç olmadığı kadar gerekli, özellikle de Suriye-Türkiye sınırında. Bu eylemlerin etkili olması için önemli olan faktörse Şam ile işbirliği yapılması" ifadelerini kullandı.

Öte yandan Türk Silahlı Kuvvetleri Müşterek Özel Görev Kuvveti ve koalisyon hava kuvvetleri tarafından Suriye'nin Halep kentine bağlı Cerablus bölgesinin terör örgütü IŞİD'den temizlenmesi amacıyla başlatılan askeri harekat, Rus basınında geniş yer buldu.