Rusya'dan Hindistan'a nükleer çıkarma

Rusya, gelecek 20 yılda Hindistan'da 6 nükleer santral inşaa etmeyi planlıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

dunya.com

Rusya ve Hindistan savunma ve enerji alanlarında 16 farklı anlaşma imzaladı. 

Hindistan Devlet Başkanı Narenda Modi'nin Moskova'ya gerçekleştirdiği resmi ziyarette iki ülke arasında dünyanın  en kritik askeri ilişiklilerinin temelleri sağlamlaştırıldı. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Hintli mevkidaşı Narenda Modi  görüşmelerinin ardından ortak bir basın toplantsı düzenleyerek dünyanın en büyük silah üreticisi ülkelerinin başında gelen Rusya ile dünyanın en büyük silah ithalatçısı Hindistan arasında imzalanan dev 16 anlaşmayı duyurdu. 

En az 6 nükleer santral

Putin, basın toplantısında Rusya'nın gelecek 20 yılda Hindistan'a en az 6 nükleer santral inşaa etmeyi planladığını bildirdi. 

Ortak savaş uçağı ve helikopter

Putin ayrıca Rusya ve Hindistan'ın Brahmos füzelerinin üretiminde başarılı işbirliği yaptıklarını ve ortaklaşa yeni bir savaş uçağı, nakliye uçağı ve Rus yapımı Kamov helikopterlerinin Hindistan üretmeyi planladıklarını vurguladı.

Savunmaya 250 milyar dolarlık dev bütçe

En büyük silah pazarı konumundaki Hindistan hükümeti envanterinde eskiyen savunma ekipmanlarını modernize etmek için önümüzdeki 10 yıl için 250 milyar dolarlık dev bir savunma bütçesi ayırmıştı. Modi liderliğindeki Hindistan yeni bir hamleyle askeri ekipmanları dışardan satın almak yerine kendisi üretmek istiyor.  

Modi'nin en büyük hayallerinden birisi olan kendi nükleer santralini inşa etmek Rus devi Rosatom ile imzalanan anlaşmalarla gerçek olabilir. 

Hindistan, Rusya için olmazsa olmaz ülkelerden

Hindistan Rusya için olmazsa olmaz ülkeler arasında yer alıyor. Zira Rusya ihracatının yüzde 39'unu Hindistan'a gerçekleştiriyor. 

Stockholm Barış Araştırmaları Enstitüsü verilerine göre, 2010-14 yılları arasında Hindistan silah ithalatının yüzde 70'ini Rusya'dan temin etti. 

putin_modi.jpg

18'inci yüzyıldan kalma kılıç hediye etti

Kremlin Sarayı'nda baş başa akşam yemeği yiyen Modi ve Putin kameraların karşısında samimi pozlar verdi. Rus lider Putin Hintli mevkidaşı Modi'ye 18'inci yüzyıldan kalma Bengal kılıcı ile Mahatma Gandi'nin el yazısı günlüğünden sayfa armağan etti.