Rusya'dan kritik iki hamle

Rusya, BRICS Ülkeleri Kalkınma Bankası ve Asya Altyapı Yatırım Bankası kurucu üyesi oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Rusya, BRICS Ülkeleri Kalkınma Bankası ve Çin'in öncülüğünde kurulma çalışmaları devam eden Asya Altyapı Yatırım Bankası'nın kurucu üyesi oldu. 

Rusya Başbakanı Dimitriy Medvedev, Başkent Moskova'da bugün yapılan BRICS Ülkeleri Uzmanları toplantısında, BRICS Ülkeleri Kalkınma Bankası hakkında bir anlaşma imzalandığını ve üye ülkelerin döviz rezervlerinde oluşabilecek problemleri önlemek için şartlı döviz rezervleri havuzunun oluşturulması yönünde karar alındığını söyledi. 

Medvedev, BRICS Ülkeleri Kalkınma Bankası'nın birliğin kurumsal temeli ve üye ülkelerin etkinliklerinin artmasının bir göstergesi olacağını kaydetti. 

Rusya ayrıca bugün Asya Altyapı Yatırım Bankası'nın kurucu üyeliğine kabul edildi. Rusya'nın Asya Altyapı Yatırım Bankası üyeliğini elde etmesiyle, Rusya şirketlerinin Asya bölgesinde altyapı projelerinde yer almasının yolu açılmış oldu. 

Çin'in kuruluş sermayesinin 50 milyar dolarlık kısmını karşılayacağını taahhüt ettiği Bankaya bugüne kadar 50'den fazla ülke üye olmak için başvurdu. Türkiye, Asya Altyapı Yatırım Bankası'na üyelik başvurusunu 26 Mart'ta yaptığını duyurmuştu. 

Japonya ve ABD ise söz konusu Bankaya kurucu üyelik başvurusunda bulunmadı.  

Bu konularda ilginizi çekebilir