Rusya'dan NATO'ya eleştiri

Rusya'nın NATO Nezdindeki Daimi Temsilcisi Gruşko, NATO'nun Rus sınırındaki faaliyetleri için "aşırı ve uygunsuz" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - Rusya'nın NATO Nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Aleksander Gruşko, Rusya sınırlarına yakın bölgede daha önce görülmemiş düzeyde NATO faaliyeti tespit ettiklerini belirterek, "Bu faaliyet aşırı, uygunsuz ve Avrupa-Atlantik bölgesindeki istikrarı, güvenliği ve öngörülebilirliği zayıflatıyor" dedi. 

Rus tarafının talebi üzerine büyükelçiler düzeyinde yapılan NATO-Rusya Konseyi toplantısı sonrasında konuşan Gruşko, Ukrayna'daki krizin başlangıcından bu yana NATO'nun Rusya için yaptığı eleştirileri tersine çevirerek NATO'ya yöneltti. 

NATO'yu Ukrayna hükümetinin ülkenin doğusunda güç kullanmasını teşvik etmekle ve krize barışçıl çözüm bulunmasına yönelik çabalara zarar vermekle suçlayan Gruşko, askeri güç gösterisinin ve savunma harcamalarını artırma çağrılarının "çıkmaz sokak" olduğunu kaydetti. 

NATO kaynakları, Rusya'nın talebi üzerine düzenlenen ve yarınki NATO Savunma Bakanları Toplantısı'ndan hemen önce yapılmasıyla dikkat çeken toplantıda tarafların Ukrayna konusundaki görüşlerinin "çok farklı kalmayı" sürdürdüğünü belirtiyor. 

NATO'nun toplantıda Kırım konusundaki tepkisini yinelediği bildirilirken, NATO Sözcüsü Oana Lungescu, Rusya'dan yeni seçilen Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile yapıcı bir ilişki kurmasının ısrarla talep edildiğini ifade etti. 

Bir grup Rus gazeteciyle bir araya gelen NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen de NATO-Rusya Konseyi için "Kolay olmayan ancak gerekli bir toplantıydı" ifadesini kullandı. 

Toplantıdaki havanın iyi olmadığının altını çizen Rasmussen, Rusya'nın taahhütlerine bağlı kalmadığını vurgulayarak, "Rusya komşularını tehdit etti ve onlara karşı güç kullandı. Diğer ülkelerin toprak bütünlüğüne ya da siyasi bağımsızlığına saygı göstermedi" dedi. 

Rasmussen, NATO'nun aldığı tüm önlemlerin savunma amaçlı, makul, orantılı, şeffaf ve uluslararası taahhütlere uygun olduğunun altını çizdi.