Rusya'dan şirketlere: 'Moskova borsasına dönün'

ABD ve Avrupa, Rusya'ya karşı yeni yaptırımlar uygulamaya hazırlanırken, Rusya Başbakan Yardımcısı Shuvalov, Rus şirketlere yabancı borsalardaki hisselerini Moskova borsasına taşıması çağrısında bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MOSKOVA - Rusya Başbakan Yardımcısı Igor Shuvalov ABD ve Avrupa Birliği’nin Ukrayna krizi nedeniyle Rusya’ya karşı yeni yaptırımlar uygulama ihtimalini gerekçe göstererek “Rusyalı şirketlerin, yabancı borsalardaki hisselerini acilen Moskova borsasına almalı” açıklamasında bulundu.

Başbakan Dmitry Medvedev ile birlikte katıldığı bir toplantıda konuşan Shuvalov, "New York ve Londra borsalarında hisseleri işlem gören şirketlerin ciddi şekilde Moskova borsasına geçmeyi gözden geçirmeleri önemli. Bu, onların ekonomik güvenliği ile ilgili bir konu” dedi.

Hükümetin bu yönde bir zorunluluk dayatmasının söz konusu olmadığının altını çizen Shuvalov, “Hükümet ve borsa, bu sürecin işlemesi için tüm gerekli şartları ve cazip olanakları yaratacak” diye konuştu.
 
Shuvalov, Batı’ya alternatif olarak Singapur, Hong Kong gibi borsalara da yönelinmesi için gerekli şartların oluşturulması gerektiğini not düştü.0

Gazprom ve Sberbank başta olmak üzere toplam 68 Rus şirketi Londra Borsası’nda işlem görürken, Rusya'nın en büyük özel petrol şirketi Lukoil ve sosyal medya operatörü Mail.ru'nun da aralarında olduğu 29 Rus şirketi de New York Borsası’nda işlem görüyor. 

Diğer tarafta Deutche Bank ve Citigroup gibi büyük Avrupa ve ABD'li bankalar da Rusya ile olan ilişkilerini mercek altına alıyor. 

Citigroup, Rusya ile olan işlemlerini kontrol edecek özel bir çalışma grubu kurarken, JPMorgan, Deutche Bank ve Bank of America, Rusya operasyonlarında daha dikkatli davranmaya başladı.

Manhattan Üniversitesi finans profesörü Charles Geist, batının daha sıkı yaptırımlar uygulaması durumunda, Rrus şirketlerinin ihtiyacı olan uluslararsı finansmana daha zor ulaşabileceklerini söyledi. 

Geist, Rusya'nın yerel finansman şirketlerinin, Rus rublesinin istikrarını sağlayacak güçte olmadığını vurguladı.