Rusya'nın kredi notu "negatif"e çevrildi

Standard and Poors (S&P), ABD ile AB ülkelerinin Rusya'ya yaptırım uygulanmasının, ülke ekonomisini olumsuz etkileyebileceği ihtimaliyle, Rusya'nın kredi notu görünümünü "durağan"dan "negatif"e çevirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - S&P açıklamasında, "Yükselen jeopolitik risk ile ABD ve AB'nin, Kırım'ın Rusya'ya dahil olması sebebiyle ülkeye ekonomik yaptırımlar uygulaması ihtimalinin, ülkenin toplam potansiyel yatırımlarını düşürebileceği, sermaye çıkışlarında artışı tetikleyebileceği ve halihazırda gücü azalan Rusya ekonomisini daha da zayıflatabileceği" gerekçelerine yer verildi. 

S&P, bu sebeplerden dolayı Rusya'nın uzun dönem devlet kredi notu görünümünü "durağan"dan "negatif"e çevirdi. 

Kuruluş, Rusya Federasyonu'nun "BBB" olan yabancı para cinsinden kredi notunu ve "BBB+" olan yerel para cinsinden kredi notunu teyit etti. 

Geçen yıl Rusya'nın ekonomik büyümesi yüzde 1,3'e gerilerken, S&P, Rusya'nın 2014 yılı büyüme tahminini de yüzde 1,2'ye düşürdü. 

Fitch Rusya'yı negatif gördü

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Rusya'nın kredi notunu 'BBB' olarak teyit etti ancak görünümünü durağandan negatife düşürdü.

Fitch açıklamasında, görünümün negatife revize edilmesinin, Rusya'ya uygulanacak yaptırımların bu ülkenin ekonomisi üzerindeki potansiyel etkileri yansıttığı belirtildi.

Kırım'da 16 Mart'ta yapılan referandumun ardından AB ve ABD vize yaptırımları ve finansal varlıkların dondurulmasını içeren bazı yaptırımlar açıklamıştı.

Fitch, yaptırımların etkisinin şu anda hafif olduğunu ancak  Kırım'ın Rusya Federasyonu'na dahil edilmesi adımıyla  AB ve ABD'den gelen yaptırımlarının daha da genişleyeceğini vurguladı.