Rusya'yla diplomatik ilişkileri İsviçre sağlayacak
Rusya ile diplomatik ilişkilerin İsviçre üzerinden sağlanmasını öngören nota imzalandı
TİFLİS - Gürcistan ve Rusya arasındaki diplomatik ilişkiler İsviçre üzerinden yürütülecek.
Gürcistan Dışişleri Bakanlığında düzenlenen törende, Rusya ile diplomatik ilişkilerin İsviçre üzerinden sağlanmasını öngören nota, İsviçre Dışişleri Bakanı Michelle Calmy-Rey ve Gürcistan Dışişleri Bakanı Grigol Vaşadze tarafından imzalandı.
Calmy-Rey'in, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile aynı anlaşmayı 13 Aralık 2008 tarihinde imzaladığı bildirildi. Anlaşmaya göre, diplomatik ilişkilerin yanı sıra İsviçre'nin Tiflis'teki büyükelçiliği kanalıyla vize ve diğer vatandaşlık işlemleri de yapılacak.
Rusya ve Gürcistan arasındaki diplomatik ilişkiler, geçen yılın ağustos ayında Güney Osetya sorunu nedeniyle çıkan olaylar yüzünden kesilmişti. Vaşadze yaptığı açıklamada, ABD ile imzaladıkları stratejik ortaklığa dair anlaşmanın, "Rusya'nın ülkesine karşı olan çirkin emellerinin hayata geçirilmesini önleyeceğini" kaydetti. Bu anlaşmanın, Moskova'yı memnun etmeyeceğini bildiklerini ifade eden Vaşadze, Rusya'nın temel amacının ülkelerini "istikrarsız, iç çatışmaların olduğu ve hukukun kaybolduğu gri bir bölgeye dönüştürmek" olduğunu savundu.
Vaşadze, Gürcistan'dan bağımsızlığını ilan eden ayrılıkçı bölgeler Abhazya ve Güney Osetya'daki sorunların kalıcı bir çözüme kavuşması için uluslararası toplumun Rusya üzerindeki baskısını artırmasının şart olduğunu ifade etti.
Rusya'nın, bölgede görevli AB gözlemcilerinin çalışmalarına engel teşkil ettiğini belirten Vaşadze, Rusya'nın sorunlu bölgelerde "etnik temizleme" faaliyetlerini sürdürdüğünü ve Rus askerlerinin halen işgal altında tuttuğu Gürcü topraklarında insan haklarını ihlal ettiğini savundu.
Rusya'nın, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) Tiflis'teki ofisinin kapatılmasını istediğini söyleyen Vaşadze, AGİT'in bundan sonraki çalışmalarını Güney Osetya'nın başkenti Tshinvali'de sürdürmesi yönündeki taleplerin ise kabul edilemez olduğunu kaydetti. Vaşadze, Rusya'nın AGİT'in Gürcistan'daki çalışmalarını tamamıyla sona erdirmeyi amaçladığını belirterek, Moskova'nın bu yöndeki adımlarının tüm ülkeler tarafından eleştirildiğini ifade etti.