Rusya'yla Venezuella petrolde anlaştı

Anlaşma, ABD'nin nüfuzunu kırmak isteyen iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlenmesinde yeni bir adım olarak değerlendiriliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MOSKOVA - Rusya ve Venezuela, petrol ve doğal gaz alanında işbirliğini geliştirmek için anlaşma imzaladılar.

Anlaşma, ABD'nin nüfuzunu kırmak isteyen iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlenmesinde yeni bir adım olarak değerlendiriliyor. İki ülkenin enerji şirketleri Gazprom ve Petroleos de Venezuela arasındaki mutabakat zaptı Rusya'yı ziyaret eden Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez ile Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in nezaretinde imzalandı. Enerji bakanları da, petrol ve doğal gaz alanında işbirliğini takip edecek bir organ oluşturulması konusunda bir mutabakat zaptına imza koydular.

Gazprom Başkanı Aleksi Miller, imza töreninden sonra yaptığı açıklamada, Rusya'nın Venezuela'da 100 milyon dolarlık yatırım yaptığını açıkladı. Rusya ile Venezuela 2005'ten beri, Venezuela'ya 4,4 milyar dolarlık silah satışı için anlaşmalar imzalamıştı. Rusya dün de, Venezuela'ya silah ithalatı için 1 milyar dolarlık kredi açtığını açıkladı. Ancak bu anlaşmalar gerek ABD gerekse Venezuela'nın komşusu Kolombiya'da ciddi kaygıya yol açıyor.