Rusya’da ekonomik veriler 'negatif'

Rusya’da bu yılın ocak-temmuz dönemi perakende ticaret hacminin bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5,6 düştü, reel gelirler temmuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7 geriledi. gerile

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Rusya resmi istatistik kurumu Rosstat tarafından açıklanan verilere göre, bu yılın ocak-temmuz dönemi perakende ticaret hacmi, bir önceki yıla göre yüzde 5,6 düşerek 15,5 trilyon rubleye geriledi. 

Açıklamada, bu yılın temmuz ayı perakende ticaret hacminin bir önceki aya göre yüzde 5 azalarak 2,3 trilyon rubleye düştüğü belirtilirken, haziran ayında ise bir önceki aya göre yüzde 5,9’luk bir gerileme yaşandığı vurgulandı.

Rusya'nın perakende ticaret hacminde gıda, içecek ve tütün mamullerinin yüzde 48,6’lık paya sahip olduğu belirtilirken, toplam perakende ticaret hacminde ticari kurumlar ve özel girişimcilerin de yüzde 92,9’luk paya sahip olduğu bildirildi. 

Reel gelirler düştü 

Rosstat tarafından açıklanan verilere göre, Rusya'da reel gelirler temmuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7 geriledi. 

Bu yılın ocak-temmuz dönemi reel gelirleri ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,3 azalırken, Rusya’da ortalama maaş miktarının 36 bin 500 ruble olduğu belirtildi. 

Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı, bu yıldan itibaren 2019'a kadar maaşlarda kısıntı yapılarak, 2019 yılı sonunda yüzde 4,5'lik Gayri Safi Yurtiçi Hasıla büyümesi yakalamayı amaçlıyor. 

Sabit varlık yatırımları azaldı

Bir diğer veriye göre ise ülkede sabit varlık yatırımları bu yılın ilk yarısında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 4,3 azalarak 5,3 trilyon rubleye düştü. 

Açıklamaya göre, bu yılın ilk çeyreğinde Rusya’da yatırım oranı ise yıllık bazda yüzde 4,8 azaldı. 

Geçtiğimiz yıl Rusya’daki sabit varlık yatırımlarında yüzde 8,4 düşüş yaşanırken, ülkenin Ekonomik Kalkınma Bakanlığı tarafından yapılan tahminlere göre, bu yıl ülkede sabit varlık yatırımlarının yüzde 3,1 azalması bekleniyor.