Sadece ruble kaybettirdi

Gelişmekte olan ülke para birimleri değer kazanırken, ruble gelişen piyasaların aksi performans gösterdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gelişmekte olan ülkelerin para birimleri dolar karşısında dünkü kazanımlarını artırırken, dolar karşısında beş buçuk ayın zirvesini gören ruble, Rus Merkez Bankası'nın para biriminde değer artışını sınırlamak için dolar almaya başlayacağını açıklamasının ardından yüzde 1.5 değer yitirdi.

ABD'de dün yayımlanan zayıf perakende satışlar verisi, ülkede faizlerin kısa vadede artmayacağı beklentisini güçlendirirken, gelişmekte olan ülke paralarının da keskin şekilde değer kazanmasına neden oldu.

TL ise seçim sonucunda muhalefetin güçleneceği ancak AKP'nin tek başına iktidarını koruyacağı beklentisi ile gelişmekte olan ülke para birimlerinin üzerinde bir performans gösteriyor. AKP'nin anayasayı değiştirip başkanlık sistemini getiremeyecek ancak hükümeti tek başına kurmaya yetecek kadar sandalye kazanması piyasalar açısından en tercih edilen seçenek olarak görülüyor.
              
Gelişmekte olan ülke para birimleri, dolar endeksinin bugün kaydettiği yüzde 0.3 düşüşe paralel dünkü kazanımlarını artırdı.
              
Capital Economics uzmanlarından William Jackson, "Şu anda asıl hikayeyi gelişmekte olan ülke paralarının güçlenmesinden ziyade doların gücünü yitirmesi olarak özetleyebiliriz" dedi.
              
Dolar/ruble kuru bugün 50 düzeyinin altına indikten sonra merkez bankasının rezervlerini güçlendirmek için günde 100 milyon ile 200 milyon dolar arasında döviz alımı yapacağını açıklamasının ardından tekrar değer kaybederek bu düzeyin
üzerine çıktı.
              
Rus hisselerini dolar cinsi performansını izleyen RTS endeksi ise yüzde 2.5 ile yaklaşık dört haftanın en sert düşüşünü kaydetti.
              
Alfa Bank analisti Nataliya Orlova, yayımladığı notta merkez bankasının bu kararının para politikasına güvenilirliği sarstığını ifade ederek, "Bu kararın dolar/ruble kurunun 50 civarında denge kazanması arzusuyla yapıldığı açık... Müdahale sınırlı bile olsa enflasyon hedefleme stratejisi hakkında soru
işareti yaratıyor" dedi.
              
Orta Avrupa ülkelerinin para birimleri ise euro karşısında, Alman devlet tahvillerindeki yükselişin yarattığı baskı nedeniyle yatay seyretti. Polonya ve Macaristan'ın tahvil getirileri 5-10 baz puan yükselirken, Çek Cumhuriyeti'nin 10 yıllık tahvil getirileri beş ayın
zirvelerine yükseldi.
              
Orta Avrupa hisse piyasaları ise güç yitirdi. Varşova borsası yüzde 0.5 düştü.
              
Gelişmekte olan ülke borsalarını izleyen MSCI endeksi  ise dünkü yüzde 0.4 yükselişin ardından bugün hafif deolsa geriliyor. Basın toplantısında, Yunanistan'ın borçlarını ödeyeceğini, ancak ülkenin likidite sorununa hızla bir çözüm bulunması gerektiğini belirtti.
              

Bu konularda ilginizi çekebilir