S&P'den 15 ülkeye not tehdidi

S&P aralarında Almanya ve Fransa'nın da bulunduğu 15 euro bölgesi ülkesinin notunu negatif izlemeye aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's (S&P), 15 Euro Bölgesi ülkesinin kredi notunu düşüreceği uyarısında bulundu.  Sarkozy ve Merkel de S&P'nin bu uyarısını "dikkate alacaklarını" bildirdi.

S&P, yaptığı açıklamada Euro Bölgesinin kötüleşen borç krizinin bölgenin güçlü ülkelerini etkilediğini belirterek kredi notu AAA olan Almanya, Lüksemburg, Avusturya, Finlandiya, Fransa ve Hollanda ile diğer 9 ülkenin kredi notunu muhtemel indirim için izlemeye aldığını belirtti. Standard and Poor's, bu karara Euro Bölgesinde son haftalarda artan sistematik stresi gerekçe gösterdi. Euro Bölgesi'nin diğer iki ülkesi Yunanistan, en kötü kredi notuna  sahipken Kıbrıs Rum Kesimi'nin kredi notu da izleme altında bulunuyor.

S&P, ABD'de piyasalar kapandıktan sonra yaptığı açıklamada, Euro  Bölgesi'nde diğer bir resesyon riskinin artmasının kararın sebeplerinden biri olduğunu da ifade etti.

S&P'nin uyarısını dikkate alacağız

Öte yandan Sarkozy ve Merkel, S&P'nin Euro Bölgesi üyesi 15 ülkenin kredi notlarını düşürebileceği uyarısını "dikkate alacaklarını" bildirdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, S&P'nin uyarısından sonra yaptıkları ortak açıklamada, "Almanya ve Fransa'nın, birlikte aldıkları kararın büyüme, rekabet edebilirlik ve istikrarı desteklemek için Euro Bölgesi'nin idaresini güçlendireceğini tekrar teyit ettiğini" bildirdi.

Açıklamada, "Fransa ve Almanya'nın, Euro Bölgesi'nin istikrarını sağlamak için Avrupalı kuruluşlar ve ortaklarıyla işbirliği içinde gerekli her türlü önlemi almada kararlı ve tam dayanışma içinde olduğu" vurgulandı.

S&P'nin Euro Bölgesi üyesi 15 ülkenin kredi notlarını düşürebileceği uyarısı, cuma günü düzenlenecek Avrupa Birliği (AB) zirvesinde borç krizini çözmek için radikal adımlar atması konusunda AB liderleri üzerindeki baskıyı artıracak.

Euro Grubu Başkanı Juncker: Karar beni afallattı

S&P'nin kararını Alman radyosu Deutschlandfunk'a değerlendiren Juncker, ''Karar beni afallattı. Bu karar abartılı ve üstelik adaletsiz'' dedi.

Juncker, ''Karar beni tedirgin etmedi. Ancak İtalya ve İrlanda'daki tasarruf programları gibi, krizin üstesinden gelmek için son günlerde gösterilen önemli çabalardan sonra böyle bir karar beni şaşkına çevirdi. Borç krizini yönetiyoruz, reformlar yapıyoruz, yeni yönetim biçimlerinde reform yapıyoruz. Bunun AB zirvesi öncesinde aniden olması beni şaşırttı, tesadüf olamaz'' diye konuştu.

ABD Hazine Bakanı Avrupa'da

Bu arada, ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, üç gün sürecek Avrupa ziyaretinin ilk durağı Almanya'ya vardı.

Almanya'da bugün Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi ve Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble ile görüşecek Geithner, yarın Paris'te Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Maliye Bakanı Francois Baroin ile bir araya gelecek.

Fransa Merkez Bankası Başkanı Noyer: S&P'nin uyarısı zamansız

Noyer, Paris'te düzenlediği basın toplantısında, Fransa-Almanya anlaşmasından sonra gelen S&P'nin uyarısının, ''bir kez daha ve tamamen beklenmedik zamanda yapıldığını'' söyledi.

Merkez Bankası Başkanı Noyer, metodolojinin değiştiğini ve bunun, şimdi ekonomik temellerden çok siyasi etkenlere daha fazla bağlı olduğunun görüldüğünü ifade etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir