Sarkozy: Zirve büyük bir başarı

Fransa'nın ev sahipliğini yaptığı "Akdeniz için Birlik" zirvesi, kapanış bildirisinin yayınlanmasıyla sona erdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

PARİS - AB üyesi ve Akdeniz'e kıyısı bulunan 43 ülkenin hükümet ve devlet başkanı, "Akdeniz için Birlik" projesine dün start verdi. Sarkozy, zirvenin AB ve Akdeniz'de kıyısı bulunan ülkeleri biraya getirmesinin büyük başarı olduğunu söyledi.

AB dönem başkanı Fransa'nın ev sahipliğini yaptığı "Akdeniz için Birlik" zirvesi, kapanış bildirisinin yayınlanmasıyla sona erdi. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve BM Genel Sekreteri zirvenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi. 

Sarkozy, zirvenin AB ve Akdeniz'de kıyısı bulunan ülkeleri biraya getirmesinin büyük başarı olduğunu söyledi. 

Liderlerin iki yılda bir düzenlenecek zirveyle bira araya geleceklerini belirten Sarkozy, projenin işleyişi konusunda ayrıntıları belirlemek üzere dışişleri bakanlarının kasım ayında bir toplantı düzenleyeceklerini söyledi. 

Sarkozy, bakanlar arası yapılacak toplantıda, sekreteryanın nereden olacağı ve kurumlarının işleyişine daha fazla açıklık getireceklerini söyledi. 

 

Kitle imha silahları

Kapanış bildirisinde, projeye katılan ülkelerin, bölgenin barış, istikrara ve güvenliğine verdikleri öneme güçlü vurgu yaptılar. En önemli hususlardan biri, "Akdeniz ve Ortadoğu'nun kitle imha silahlarından tamamen arındırılmış bölge olması için çalışılmasına ortak karar verilmesi"  olarak bildiride yer aldı. Akdeniz'in ve Ortadoğu'nun nükleer, kimyasal, biyolojik tüm silahlardan tamamen arındırılması için pratik önlemlerin alınması, ilke kararına bağlandı. 

Akdeniz Birliği projesinde,  "Akdeniz'in kirlenmesini önlemek için mücadele", "deniz ve kara ulaşımı", "felaket ve doğal afetlere karşı işbirliği", "güneş enerjisinin kullanımı", "Avrupa-Akdeniz üniversitesinin kurulması" ve "küçük, orta boy ekonomik işletmelerin geliştirilmesi ve desteklenmesi" gibi konular yer alıyor. 

Kapanış bildirisinde, İsrail-Filistin krizine,  ABD'nin gözetiminde başlatılan "Annapolis" süreci ilkeleri çerçevesinde iki devletli çözüm çağrısı yapılıyor. 

Uzun tartışmalar sonucunda varılan uzlaşma gereği, Arap Birliği, sürece gözlemci olarak katılmayacak ancak Barselona süreci toplantılarına davet edilecek. 

Kapanış bildirisinde, Türkiye'nin daha önce ısrarla vurguladığı gibi, "Ankara'nın, AB ile tam üyelik müzakerelerini sürdüren bir ülke olduğu" ifadesine yer verildi. 

Esad, Olmert'i dinlemedi

İsrail ve Suriye liderlerinin Paris'e gelerek bir masa etrafından bir araya gelmeleri, siyasi gözlemciler tarafından zirvenin en önemli başarısı olarak gösteriliyor. 

Esad ve Olmert, zirve sırasında bir masada bir araya geldiler, ancak birbirlerinin elini sıkmaktan kaçındılar. 

İsrail basını, Olmert'in zirve ile ilgili yaptığı konuşma sırasında, Esad'ın salondan çıktığını duyurdu. 

Sarkozy, bu konunun basın toplantısında gündeme gelmesi üzerine, "Bilmiyorum,zirve sırasında bir sorun çıkmadı. Belki başka ikili bir görüşmesi olduğu için salondan çıkmış olabilir" diyerek soruyu geçiştirmeyi tercih etti.