Sarkozy'den G20'yi çökertme tehdidi

Sarkozy, ülkesinin daha sıkı mali denetim sağlanması yolundaki talebinin karşılanmaması durumunda G20 Zirvesi'ni terk edecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

LONDRA - Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy'nin, ülkesinin daha sıkı mali denetim sağlanması yolundaki talebinin G20 Zirvesi tarafından karşılanmaması halinde Londra'yı terk edip zirveyi çökertme tehdidinde bulunduğu öne sürüldü.

Fransa Cumhurbaşkanı'nın danışmanları, The Guardan gazetesi'ne gelişmeleri doğrulayan bir dilde yaptıkları açıklamalarda, Sarkozy'nin "kulağa hoş gelen ancak içerik açısından boş sahte başarılara" izin vermeyeceğini kaydetti.

Sarkozy'nin danışmanı Xavier Musca, bunun zirvenin terk edilmesinin düşünüldüğü anlamına gelip gelmediği sorusu üzerine, "herhalde nükleer caydırıcılıktan bahsederken, kimse hangi noktada silaha başvuracağını söylemez" dedi.

Guardian gazetesi ise, ABD Başkanı Barack Obama'nın Londra'ya gelmesine saatler kala Fransa'nın ortaya koyduğu bu tehdidin Zirve'nin ateşini dramatik biçimde yükselttiğini belirtirken, "eğer gerginlik sürerse bu Obama ve Brown'ın yüksek umutlar bağladıkları ve uluslararası düzeyde bir ekonomik toparlanmayı sağlayacağına inandıkları zirvenin çökmesine neden olabilir" uyarısına yer verdi.

Sarkozy'nin geçen hafta kendi kabinesindeki bakanlara da ekonomik krizden Anglo-saksonları sorumlu tuttuğunu ve istekleri yerine getirilmezse zirveyi terk edebileceğini söylediği bildirildi. Guardian, bu durumda dünya ekonomisine para pompalanmasını sağlayacak koordineli bir çalışmanın da bir sonraki G20 Zirvesi'ne kadar rafa kalkmış göründüğünü yazdı.

Fransa ile ABD-İngiltere arasındaki anlaşmazlığın en önemli unsurunu ise, Fransa'nın uluslararası finansal sistemi düzenleyen bir resmi yapının oluşturulması yolundaki talebinin oluşturduğu, bu talebin ABD ve İngiltere tarafından "saçma" görüldüğü belirtiliyor.

Bu teklife Almanya ve diğer Avrupa ülkelerinin de karşı oldukları, bunun yerine her ülkenin ulusal düzeydeki bu işlevi gören kişi ve kurumlarının arasındaki koordinasyonun ve işbirliğinin daha çok artırılması fikrini destekledikleri belirtiliyor.

İngiliz hükümetine yakın kaynaklar ise Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy'nin, bir kavga çıkarıp kendi ülkesine döndüğünde zafer kazanmış bir lider görüntüsü çizmek peşinde olduğunu savunuyor.