Sarkozy'den Saakaşvili'ye 'Rusya'yla anlaş' çağrısı

Fransa Cumhurbaşkanı'na göre, sağlam bir ateşkes anlaşması imzalanırsa, Rusya çekilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BREGANCON - Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin, sağlam bir ateşkes anlaşmasına imza atması durumunda, Rus Ordusu'nun çekilmeye başlayacağını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile yazlık ikametgahında görüşen Sarkozy, Rice'ın bazı belgelerle Gürcistan'a gideceğini belirtti.

Sarkozy, ''Sayın Saakaşvili, Rusya Devlet Başkanı Sayın (Dmitriy) Medvedev ile de müzakere ettiğimiz bu belgeleri yarın imzalarsa, Rus birlikleri de çekilmeye başlayabilecek'' dedi.

Fransa Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada ise Bakan Bernard Kouchner'in ateşkes belgelerini Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüştüğü, Rus tarafının, belgelerin Gürcistan tarafından imzalanması gerektiği konusunda ısrarcı olduğunu belirtti.

Açıklamada, Fransız Bakanın, Rus meslektaşına, ''belgeler nihayetinde Gürcistan tarafından da imzalanmalı. Paris yönetiminin bu yönde çaba gösterdiği konusunda Rus tarafına güvence verdik'' dedi.

Açıklamada Moskova'nın, ''tüm taraflar ateşkes şartlarına uymalı'' görüşünü vurguladığı da kaydedildi.

"130 Rus zırhlı araç Kutaisi'ye doğru ilerliyor"

Öte yandan, Gürcistan, yaklaşık 130 Rus zırhlı aracının Zugdidi kentinden Gürcistan'ın ikinci büyük kenti Kutaisi'ye doğru ilerlediğini bildirdi. Gürcistan İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Şota Utiaşvili, "Yaklaşık 130 Rus zırhı aracı Zugdidi'den ayrılarak Kutaisi'ye doğru yöneldi" dedi. Zırhlı araçların şu anda Zugdidi'nin 20 kilometre güneyindeki Kobi'de bulundukları belirtildi.