Sarrazin partisinden ihraç ediliyor

Türkleri ve diğer göçmenleri sert bir dille eleştiren Sarrazin'in partisinden ihracı görüşülüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BERLİN - Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) Berlin eyalet parti teşkilatı, Türkleri ve diğer göçmenleri sert bir dille eleştiren Alman Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyesi Thilo Sarrazin'in partiden ihraç edilmesini 2. kez görüşüyor.

Bild gazetesinde yer alan haberde, Berlin eyaletinin eski Maliye Bakanı olarak da görev yapan Sarrazin'in, partiye zarar verdiği gerekçesiyle ihraç edilmesi talebi konusunda, Berlin'deki 2 yerel parti teşkilatının daha önce önerge verdiği hatırlatıldı.

Bu talebin, Sarrazin'in yabancılar hakkında söylediği sözlerin "açık bir şekilde ırkçı unsurlar taşıdığı" yönünde daha önce hazırlanan bir uzman raporuna dayandırıldığı ifade edildi.

Thilo Sarrazin, "Frankfurter Allgemeine Zeitung" adlı gazeteye yaptığı açıklamada, söz konusu raporu eleştirerek, raporun kasıtlı olarak hazırlandığını öne sürdü.

Sarrazin ayrıca, Almanya'da "Harz-IV" olarak bilinen sosyal yardım parasının da yeterli olduğunu savunarak, sorunun para değil, bir mentalite ve istek sorunu olduğunu, bunların eksik olduğu yerde paranın hiçbir işe yaramayacağını kaydetti.

SPD Berlin eyalet parti teşkilatı, daha önce de Sarrazin'in partiden ihraç edilmesini görüşmüş, ancak Sarrazin'in açıklamalarının partiye zarar vermediği gerekçesiyle ihraç talebi reddedilmişti.

Sarrazin, Berlin Duvarı'nın yıkılmasının 20. yıldönümü dolayısıyla yayımlanan "Lettre International" adlı kültür dergisinin özel sayısında yer alan röportajında, "Yanlış politikalardan dolayı sayıları artan bu kentteki Türk ve Arapların büyük çoğunluğunun manavlıktan başka üretim işlevi yok", "Devletten geçinen, çocuklarının eğitimine yeterince ilgi göstermeyen ve sürekli yeni küçük başörtülü kızlar üretenleri kabul etmek zorunda değilim" ifadelerini kullanmıştı. Sarazzin, bu sözlerinin Berlin'de yaşayan Türk ve Arapların büyük çoğunluğu için geçerli olduğunu da belirtmişti.