Seçim rüzgarı
Avrupa'nın birçok ülkesinde ve Ermenistan'da dün seçim maratonu yaşandı. Fransa'da Sarkozy koltuğunu Hollande'a kaptırırken, Yunanistan'da da memorandum karşıtı partiler kazandı. Ermenistan'da ilk sonuçlara göre, Sarkisyan'ın partisi birinci.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci turu, Yunanistan ve Ermenistan'da parlamento seçimleri yapıldı. Sırbistan halkı cumhurbaşkanlığı seçimi, genel ve yerel seçimler için, sandığa gitti. Suriye'de ise yarım asırdan bu yana ilk "çok partili" seçim için oy verme işlemi başladı.
Komşuda memorandum karşıtı partiler zafer kazandı
Yunanistan'daki erken genel seçimlerde, kemer sıkma önlemlerine öfkeli halkın oyları, memorandum karşıtı partilere gitti.
İlk sonuçlara göre, memorandum yanlısı merkezdeki geleneksel iki büyük parti olan Yeni Demokrasi (ND) ve PASOK, destek kaybederken, memorandum karşıtı partilerden Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA) ile Bağımsız Yunanlılar'ın oylarını oldukça yükselttiği görüldü.
Hiçbir parti tek başına iktidar olmak üzere çoğunluğu sağlayamazken, bir koalisyon üzerinde anlaşma sağlanamaması durumunda hükümetin kurulamaması riskine dikkat çekildi. Ancak siyasi parti liderlerinden şartlı işbirliği mesajları da geldi.
Yüzde 20 kadar oyla ilk sırada gelen ND lideri Antonis Samaras, halkın öfkesini anladıklarını ancak Yunanistan'da hükümetin kurulması için her şeyi yapacaklarını ifade etti. Kampanya dönemi boyunca halktan tam yetki isteyen Samaras, seçim sonuçlarına ilişkin parti genel merkezinde yaptığı değerlendirmede, iki şartı olduğunu söyledi.
İlk şartının Yunanistan'ın Euro Bölgesinde kalması, ikincisinin ise (borç anlaşması) memorandum politikalarının yönünün değiştirilmesi olduğunu belirten Samaras, böylece büyümenin sağlanabileceğini ve Yunan toplumunun ferahlayacağını ifade etti.
Daha önce PASOK tarafından uygulamaya koyulan politikaların Yunan halkının tahammüllerinin sınırına ulaştığını kaydeden Samaras, bu politikaların büyümeyi sağlayacak önlemler içermediğini savundu.
Samaras, ''Yeni Demokrasi ilk sırada geliyor. Bu, sorumlukluklarımızı artırıyor. Halkın öfkesini anlıyorum ancak partimiz Yunanistan'ı hükümetsiz bırakmayacak'' diye konuştu.
Geçici işbirliği hükümetinin ortaklarından Samaras, seçim sonrası ikinci memorandumu uygulayacaklarına dair ülkenin uluslararası kreditörleri AB ve IMF'ye yazılı taahhüt vermişti.
PASOK, ulusal birlik hükümeti teklif edecek
PASOK lideri Evangelos Venizelos da ulusal birlik hükümeti kurulmasını teklif edeceklerini belirtti.
Seçimlerde ağır oy kaybına uğrayan partinin lideri Venizelos, PASOK'un üçüncü parti olma yolunda olduğunu gösteren ilk resmi sonuçların ardından yaptığı değerlendirmede, ''Anayasada öngörüldüğü gibi PASOK, ulusal birlik hükümeti kurulmasını teklif edecek'' dedi.
Meşru ve dışarıda kabul gören bir hükümetin oluşturulması için yönü Avrupa'da olan bütün partilerin katılımının gerektiğini kaydeden Venizelos, ilk verilere göre, seçim sonuçlarının ND ve PASOK gibi eski partileri dışarıda bıraktığını belirtti.
Yorgo Papandreu liderliğindeki PASOK, 2009 seçimlerinde yüzde 44 oyla tek başına iktidar olmuştu.
Memorandum karşıtlarının zaferi
Seçimlerin ilk sonuçlarının açıklanmasının ardından ikinci parti gelen memorandum karşıtı SYRIZA taraftarları Panepistimio Meydanı'nda toplanarak sevinç gösterilerinde bulundu.
Parti genel merkezinde konuşan SYRIZA Parlamento Grubu Başkanı Alexis Tsipras, ''Yunanistan'daki seçim sonuçları Avrupa ve Yunanistan'daki radikal değişim ile Avrupa halkının barbar memorandum ve kurtarma paketlerini kabul etmeyeceğine dair barışcıl devrimin mesajıdır'' dedi.
Tsipras, memorandum politikalarını destekleyen iki partinin artık azınlık olduğunu ancak seçim sistemi yüzünden parlamentoda birlikte çoğunluğu sağlayabileceklerini belirterek, seçim sistemini eleştirdi.
Tsipras, başta Almanya'da olmak üzere Avrupa'daki liderlerin, bu seçim sonuçlarının tasarruf politikalarının yenilgisi olduğunu anlaması gerektiğini kaydetti.
Yunan halkının ülkede, memorandum ve barbar tasarruf önlemlerinin olmadığı, dayanışma ve adaletin olduğu yeni bir günün doğması için yetki verdiğini dile getiren Tsipras, seçmenin, sandık aracılığıyla ekonomik krizin, kurtarma paketleri ve tasarruf politikaları ile geçmeyeceğini söylediğini vurguladı.
Seçimlerin hiçbir parti ya da kişiyi ödüllendirmediğini anladıklarını belirten Tsipras, ancak sonuçların sol hükümetin kurulması teklifi olduğunu da dile getirdi.
Tsipras, SYRIZA'nın, memorandum ve borç anlaşmalarını ortadan kaldıracak bir hükümet oluşturmak için her şeyi yapacağı sözünü verdi.
Türkiye ile ilişkiler
Bağımsız Yunanlılar Partisi Başkanı Panos Kammenos da memorandum ve tasarruf politikalarına imza atan PASOK ve ND ile koalisyon yapmayacağını belirtti.
Memoranduma karşı oy kullandığı için ND'den ihraç edilen Kammenos, kurduğu partinin yüzde 10 civarında oy alması üzerine yaptığı değerlendirmede, parti programını milletvekillerinin önüne getireceğini ve destek isteyeceğini söyledi.
SYRIZA ile koalisyon konusundaki bir soru üzerine Kammenos, SYRIZA ile ekonomik konularda aynı pozisyonda olduklarını ancak dış politika, yasadışı göç ve Türkiye ile ilişkiler konusunda ayrı düşündüklerini kaydetti.
Ermenistan'da Sarkisyan'ın partisi önde
Ermenistan'da dün yapılan genel seçimlerde, ilk resmi sonuçlara göre, Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın liderliğini yaptığı Cumhuriyetçi Parti, oyların yüzde 44,41'ini aldı.
Seçim Komisyonu'ndan yapılan açıklamada, oy sayma işlemi tamamlanan sandıkların yüzde 75'inden gelen sonuçlara göre, Cumhuriyetçi Parti oyların yüzde 44,69'unu alırken, Sarkisyan'ın koalisyon hükümetindeki ortağı Gagik Tsarukyan'ın lideri olduğu Müreffeh Ermenistan Partisi yüzde 30,52 oranında oy aldığı belirtildi.
Üçüncü sırada ise oyların yüzde 6,85'ini alan eski Devlet Başkanı Levon Ter-Petrosyan'ın muhalefetteki Ermeni Ulusal Kongresi geldi.
Parlamentoya girebilmek için yüzde 7 barajını aşmak gerekiyor.
2008'deki cumhurbaşkanlığı seçiminden bu yana ulusal düzeydeki bu ilk seçim Ermenistan için bir test niteliği taşıyor. 2008'deki seçimi Sarkisyan'ın kazanmasından sonra muhaliflerin gösterisine polisin müdahalesiyle çıkan olaylarda 10 kişi ölmüştü.
3,3 milyon nüfuslu Ermenistan'da parlamentonun 131 üyesinin belirleneceği seçimlerde 350 Avrupalı, 31 bin yerel gözlemci görev yaptı.
Sırbistan'da ilk sonuçlar
Sırbistan'da bugün yapılan cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinde oy kullanma işleminin sona ermesiyle ilk sonuçlar açıklanmaya başlandı.
Yaklaşık 7 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu ülkede, 12 aday cumhurbaşkanlığı için, 3 bin aday ise 250 koltuklu parlamentoda milletvekili olmak için yarıştı. Seçmenlerin oy kullandığı 8 bin merkezde, sandıkların Türkiye saatiyle 21.00 kapanmasıyla birlikte oy sayımı başladı. Seçimlere katılım oranının yüzde 58,7 odluğu belirtildi.
Sırbistan'ın resmi haber ajansı Tanjug ile iş birliği çerçevesinde seçim sürecini takip eden Özgür Seçim ve Demokrasi Merkezi'nin (CESİD) açıkladığı ilk sonuçlara göre, şu ana kadar yüzde 23'ü açılan sandıklarda, cumhurbaşkanlığı seçimler için görevinden istifa eden Sırbistan'ın eski Cumhurbaşkanı Boris Tadiç, kullanılan oyların yüzde 26,5'ini aldı. Sayılan oyların yüzde 25,6'sı ise muhalefetteki Sırp Kalkınma Partisi'nin (SNS) Lideri Tomislav Nikoliç'e gitti.
Seçimlerin bu şekilde sonuçlanması halinde, Tadiç ve Nikoliç'in 20 Mayıs'ta yapılacak ikinci turda cumhurbaşkanlığı için yarışacak.
Bu arada, diğer adaylardan, 1990'lı yıllarda işlenen savaş suçlarından Lahey'deki mahkemece yargılanırken tutukevinin hücresinde ölen Slobodan Miloşeviç'in bir zamanlar başkanlığını yaptığı Sırp Sosyalist Partisi'nin (SPS) lideri İvica Daçiç yüzde 15,2 oranında oy alarak üçüncü sırada yer aldı.
Listede bu dört adayın yanı sıra, ''Dveri'' vatandaş grubunun temsilcisi Vladan Gluşiç yüzde 2,7, Sırbistan Demokratik Patisi'nin adayı Voyislav Koştunitsa yüzde 7,7, ''Dönüşüm'' koalisyonunun adayı Çedomir Yovanoviç yüzde 5,3, bağımsız adaylar Zoran Stankoviç yüzde 7,1, eski Yugoslavya'da işlenen savaş suçları için Lahey'de kurulan mahkemece savaş suçundan yargılanan Voyislav Şeşely'in eşi Yadranka Şeşely yüzde 3,9, Sırbistan İslam Birliği'nin (IZUS) Başmüftüsü Muamer Zukorliç ise yüzde 1,1 oranında oy aldı. Diğer 3 aday ise toplam yüzde 4.9 oranında oy kazandı.
Parlamento seçim sonuçlarının ise 3 gün içinde açıklanacağı belirtildi.
Suriye'de tartışmalı seçim için oy verme işlemi başladı
Suriye'de yarım asırdan bu yana ilk "çok partili" seçim için oy verme işlemi başladı.
Muhalefetin "maskaralık" olarak nitelediği ve şiddet ortamında düzenlenen seçimler için sandıklar saat 07.00'de açıldı.
Devlet Başkanı Beşşar Esed'e karşı geçen yıl Mart ayında şimdiye kadar görülmemiş bir muhalif hareketin başladığı ülkedeki seçimlerde, 250 sandalyeli parlamentoya girmek için 7195 aday yarışacak.
Devlet Başkanı Esed'in reform sözü verdiği seçimlerde, daha önce kurulan 9 partiden 7'si yer alıyor.
12 bin seçim merkezinde saat 22.00'ye kadar oy verilebilecek.