Seçimler için geri sayım başladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
MOSKOVA - Ukrayna 28 Ekim'de düzenlenecek parlamento seçimlerine hazırlanıyor.
Ukrayna Merkez Seçim Komisyonu, 28 Ekim'de gerçekleşecek parlamento seçimleri öncesinde tüm çalışmaların tamamlandığını açıkladı.
Ülke genelinde 33 bin 769 seçim merkezinin oluşturulduğu ve oylama işlemlerinin kamera sistemi aracılığıyla internet üzerinden canlı olarak izlenebileceği belirtildi.
Yabancı ülkelerde oy kullanacak 430 bin Ukrayna vatandaşı için 77 ülkede 116 seçim merkezinin oluşturulduğu kaydedildi.
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ile Bağımsız Devletler Topluluğu'ndan (BDT) 2000'in üzerinde gözlemcinin seçimleri izlemesi bekleniyor.
Seçimlerde parlamentoda yer alabilmek için 5 bin 209 aday yarışacak.
Karma sistem uygulanması nedeniyle, 450 koltuklu parlamentoda 225 aday parti listelerinden, 225 aday ise bağımsız listelerden seçimlere katılacak.
 
Anketlerde Bölgeler Partisi önde 
 
Seçimler öncesinde düzenlenen son kamuoyu yoklamasında Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in Bölgeler Partisi, yüzde 23 oy oranıyla önde gösteriliyor. Muhalefet partilerinden Reform için Ukrayna Demokratik Birliği'nin (UDAR) oy oranı yüzde 16 olarak gösterilirken, hapiste bulunan eski başbakanlardan Yulya Timoşenko'nun Vatan partisinin de dahil olduğu Birleşik Muhalefet koalisyonu ise yüzde 15'lik oranla üçüncü sırada görünüyor.
Komünist Parti'nin yüzde 10, Özgürlük partisinin yüzde 5 civarında oy elde edeceği tahmin ediliyor.
 
Ünlü boksör Kliçko muhalif saflarda
 
Dünyaca ünlü "Demiryumruk" lakaplı boksör Vitaliy Kliçko, muhalif partilerden UDAR'ın başında bulunuyor.
Son kamuoyu yoklamasında ikinci sırada gösterilen UDAR'ın lideri, seçmen desteğinden memnun olduğunu ve seçim gününe kadar oy oranlarının artarak devam edeceğini savunuyor.
İktidardaki Bölgeler Partisi'ni elitlerin çıkarlarını savunmakla suçlayan ünlü boksörün, ringlerdeki başarısını siyaset sahnesine taşıyıp taşıyamayacağı merakla bekleniyor.